Investicije / NEKRETNINE

Izgradnja Gradske vijećnice u Mostaru: Gradu ipak ostaje novac, ali radova još nema

28.10.2009. 11:51 / Izvor: Dnevni list

Višemjesečni spor dvaju poduzeća (Heringa i HP Investinga), koji se sukobe oko izgradnje buduće Gradske vijećnice, ipak neće rezultirati oduzimanjem novčanih sredstava za izgradnju iste. Naime, posljednjih dana se pojavila informacija kako postoji mogućnost da federalna Vlada, koja je izdvojila tri miliona maraka za izgradnju Gradske vijećnice, ta novčana sredstva povuče, ukoliko se do kraja godine ista ne iskoriste za predviđene svrhe.

Upravo tim povodom gradske vlasti su jučer održale sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Kako saznaje Dnevni list od glavne savjetnice gradonačelnika Radmile Komadine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je od njih željelo doznati dokle je došao natječaj oko izbora izvođača radova, kako bi tu informaciju prenijeli Federalnom ministarstvu financija koje će donijeti konačnu odluku o sudbini cijeloga projekta.

"Gradske vlasti će učiniti sve da novac ostane u Mostaru i da se utroši u izgradnju Gradske vijećnice. Nadamo se da će spor oko izvođača radova što prije završiti, i da će napokon krenuti i radovi na izgradnji Gradske vijećnice", istaknula je Komadina.

Okončanjem spora predviđeno je da se krene u rekonstrukciju zgrade izgrađene još davne 1900. Nakon rekonstrukcije ovoj će se zgradi vratiti nekadašnji sjaj, zadržavajući ambijentalni izgled prelijepe građevine maurskog arhitektonskog stila. Zamišljeno je da namjena Vijećnice bude, prije svega, u službi građana te da se manje koristi za administrativne poslove. Tako bi se nekadašnja Treća osnovna škola trebala u dogledno vrijeme primijeniti u Gradsku vijećnicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije