Investicije / PROJEKTI

Izgradnja HE Foča i Paunci koštat će oko 480 miliona KM

14.01.2019. 07:38 / Izvor: Fena

Izgradnja hidroelektrane (HE) "Foča" na rijeci Drini, instalisane snage 44,15 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 175,8 Gwh, iznosit će 232.743.770 KM, navedeno je u Studiji ekonomske opravdanosti.

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je na nedavnoj sjednici Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE „Foča“.

Koncesija će se dodjeliti putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude Javnog preduzeća "Elektroprivreda RS" Trebinje.

Planirana lokacija brane HE "Foča" je udaljena oko 1,6 km uzvodno od Foče i na oko 10 km nizvodno od lokacije brane "Buk Bijela".

Entitetska vlada je također donijela i odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE "Paunci“ na rijeci Drini, instalisane snage 43,21 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 166,9 Gwh.

HE "Paunci" je locirana oko 10 km nizvodno od profila brane HE "Foča".

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju predmetne koncesije, prema Studiji ekonomske opravdanosti, iznosi 246.434.580 KM.

Premijeri RS i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić nedavno su na sastanku u Beogradu razgovarali o zajedničkim projektima izgradnje hidroelektrana "Foča" i "Paunci", koji su planirani Memorandumom o saradnji u oblasti energetike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije