Investicije / PROJEKTI

Izgradnja hidroelektrana Foča i Paunci investicija od 200 mil. eura

23.08.2018. 08:29 / Izvor: Agencije

Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom dvije nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja godine, napominjući da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbijedi koncesiono pravo, a da će se u međuvremenu raditi na ostalim pitanjima, prenosi Tanjug.

On je to izjavio nakon jučerašnje sjednice Energetskog komiteta Srbije i RS, na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana Foča i Paunci, a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dvije vlade u Trebinju.

Nakon sjednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procijenjeno je da su ta dva na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.

Kako je Antić objasnio radi se o dvije hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrijednost investicija je oko 200 mil EUR, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.

Antić je kazao da je na sastanku bilo riječi i o saradnji u oblasti gasne privrede, rješavanju odnosa u odnosima Srbijagasa i Gasprometa Pale, koji imaju zajedničku imovinu, a potrebno je da se na nivou dvije vlade usaglase njihovi odnosi.

Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grijne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnjuhidroelektrane Buk Bijela.

Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajednička gradnja još dvije nove hidroelektrane.

"Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećen daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnja i kroz životna pitanja", rekao je Đokić.

Sjednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske Hidroelktrane Mikajilo Zlojutro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije