Izgradnja hidroelektrane "Janjići" od javnog interesa

28.12.2020. 14:36 / Izvor: Fena
Izgradnja hidroelektrane 'Janjići' od javnog interesa

Gradsko vijeće Zenice, većinom glasova vijećnika, utvrdilo je javni interes za izgradnju hidroelektrane Janjići.

Gradsko vijeće Zenice, većinom glasova vijećnika, utvrdilo je javni interes za izgradnju hidroelektrane "Janjići“ na rijeci Bosni u cilju provođenja potpune eksproprijacije nekretnina.

Gradonačelnik Fuad Kasumović kazao je da se danas samo donosi odluka o "eksproprijaciji tri kuće“, jer je provedena kompletna procedura te da je na sjednici Gradskog vijeća još 20. marta 2013. godine donesena odluka o izgradnji tog hidroenergetskog objekta.

"Mi ovdje samo branimo budžet grada, jer nas Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) ima pravo tužiti i tražiti naknadu troškova dosadašnjeg postupka. I dobit će to", upozorio je Kasumović.

On navodi da su dozvolu za gradnju potpisali predstavnici pet mjesnih zajednica, da se "gradi protočna elektrana i da neće biti nikakvog jezera“.

EPBiH se, kazao je Kasumović, obavezala isplatiti 1.250.000 KM, umjesto ranije dogovorenih 600.000 KM na osnovu naknade za "prijateljsko okruženje“ te da će izgraditi i most koji će spojiti mjesne zajednice Janjići i Putovići.

Predstavnik EPBiH Almedin Skopljak istakao je da su već izgubili sedam godina na administrativne postupke, a da će im i za građevinske radove biti potrebne četiri godine.

"Doprinosimo boljem ukupnom životu u Federaciji BiH, a time i državi BiH", poručio je Skopljak.

Predsjednik Mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo i MZ Gorica Hasan Hrnjić tražili su da se tačka povuče sa dnevnog reda, jer, kako tvrde, odluke su bivši predsjednici donijeli nelegalno i bez javne rasprave.  

"Mi ćemo ići do Strazbura, bez obzira kakvu vi odluku donijeli. Idemo do kraja", poručio je Kaknjo.

Gradsko je vijeće donijelo odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kružnih tokova od ulice Bistua Nuova do spoja sa raskrsnicom na M17 te spajanja lokalne ceste za Perin Han na M17.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije