Izgradnja Južne obilaznice Mostar bliži se kraju

Investicije / PROJEKTI

Izgradnja Južne obilaznice Mostar bliži se kraju

26.11.2019. 08:22 / Izvor: bljesak.info

Nakon što je sredinom prosinca prošle godine potpisan ugovor za izgradnju Južne obilaznice Mostara – završetak izgradnje dionice Međine – Miljkovići bliže se kraju. 

Riječ je o dionici dugoj 6,7 kilometara. Vrijednost ugovora je 5,336.934,79 KM s uključenim PDV-om, a bit će financiran iz kreditnih sredstava EBRD-a. Kako je ranije rečeno prilikom potpisivanja spomenutog ugovora izgradnja južne zaobilaznice Mostara odvijat će se u fazama.

Prva faza izgradnje, čija je realizacija počela u veljači, obuhvaća kompletiranje započetih radova Južne obilaznice u dužini od 6,5 km kao i kompletiranje kružnog raskrižja (rotor) u mjestu Varda na križanju s cestom M-17.4 Mostar – Čitluk. 

U toj fazi izveli su se radovi na izgradnji gornjeg stroja ceste (uređenje škrapi, usjeka i nasipa, ugradnja tampona, izrada rigola, jaraka, asfalterski radovi itd.), kao i radovi na ugradnji prometno-tehničke opreme i signalizacije te izgradnja kružne raskrsnice u mjestu Varda. Kako je ranije izjavio ministra prometa i veza FBiH Denis Lasić, projekt star skoro 20 godina, zapostavljan je zbog nedostatka sredstava, ali i političke volje, a uskoro se očekuje i početak realizacije druge faze radova na južnoj zaobilaznici Mostara (od M-17.4 prema Rodoču). 

Inače, ova zaobilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta, a njezinim završetkom premješta se cesta M6.1, a samim tim i tranzitni promet iz užega gradskog područja. Naime, trenutačno se sav promet iz zapadne Hercegovine prema M-17 odvija kroz uže gradsko središte, ulicama koje nisu uvjetne za preuzimanje tranzitnog prometa... 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije