Izgradnja objekta na Šipu za stanare ruševnih objekata bit će završena u roku

09.04.2018. 16:07 / Izvor: Akta.ba
Izgradnja objekta na Šipu za stanare ruševnih objekata bit će završena u roku

Radovi prve faze izgradnje objekta u kojem će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja općine Centar

Radovi prve faze izgradnje objekta u kojem će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja općine Centar, u Ulici Dejzina Bikića na Šipu, će biti okončani u planiranom roku.

Radi se o objektu u kojem će biti smještene 23 porodice koje će trajno riješiti svoje stambeno pitanje. Za ovu fazu pomenutog projekta, što podrazumijeva grube građevinske radove, Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 505.300 KM, dok je vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 1.700.000 KM. 

Za izgradnju ovog objekta na javnom pozivu je odabrana firma "ITC Zenica" sa čijim predstavnikom je potpisan okvirni sporazum na dvije godine.

Novi objekat, čiju izgradnju u potpunosti finansira Općina Centar, će imati četiri etaže: suteren i prizemlje, te dva sprata i mansardu sa 23 stambene jedinice i tri poslovna prostora. Površina stanova iznosi od 40 do 70 metara kvadratnih. Kako je sama dinamika radova najviše uslovljena sa obezbjeđenjem finansijskih sredstava iz općinskog budžeta, upućen je prijedlog za dodatna finansijska sredstva iz rebalansa budžeta Općine Centar za ovu godinu, koji treba biti na dnevnom redu aprilske sjednice Općinskog vijeća Centar. Prva faza ovog projekta podrazumijeva grube građevinske radove sa pokrivanjem objekta.  

Nakon okončanja izgradnje ovog objekta i njegovog tehničkog prijema prema utvrđenoj proceduri biće pokrenuta procedura odabira i smještaja porodica iz ruševnih objekata u nove stambene jedinice. Njihovi ruševni objekti koji predstavljaju opasnost za stanare i okolne stambene objekte biće uklonjeni. 

Objekat na Šipu je drugi za smještaj porodica iz ruševnih objekata. Prvi je izgrađen u Ulici Sepetarevac 21 koji je završen 2010. godine gdje je smješteno 15 porodica i vrijednost projekta je bila 1.200.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.

Izgradnja ovih objekata se realizuje u okviru Projekta izgradnje zamjenskih stambenih jedinica za smještaj porodica koje stanuju u ruševnim objektima, kojeg vodi općinska Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije