Investicije / NEKRETNINE

Izgradnja podzemne garaže u Tekija čikmi u Starom Gradu počinje na proljeće: Općina daje zemljište i dokumentaciju, a investitori uložu novac

28.10.2009. 10:23 / Izvor: Nezavisne novine

Izgradnja podzemne garaže u Tekija čikmi u Starom gradu trebalo bi da počne na proljeće, a ovaj objekat bi djelimično trebalo da riješi problem nedostatka mjesta za parking u ovom dijelu grada, izjavio je načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Za realizaciju ovog projekta općina ustupa zemljište koje se nalazi nedaleko od zgrade ove institucije, a objekat će graditi privatna firma.

"Dobili smo odobrenje Ministarstva komunikacija i saobraćaja KS i kompletna procedura dobijanja saglasnosti je završena. Investitoru, privatnoj firmi "Suncokret", koja će graditi podzemne garaže, ostaje samo da riješi pitanje stambenog smještaja za dvije porodice koje tu žive. Nakon toga ćemo potpisati ugovor u kojem će biti definirani svi segmenti i uslovi gradnje", rekao je Hadžibajrić za Nezavisne novine.

Kako je dodao, općina neće učestvovati u finansiranju izgradnje podzemne garaže u Tekija čikmi.

"Mi smo dali zemljište i dokumentaciju, a investitor će uložiti novac. To zemljište je bilo pola općinsko pola vakufsko. Investitor garaža nakon izgradnje narednih deset godina plaćaće rentu općini, a nakon toga garaže će preći potpuno u njegovo vlasništvo", objasnio je Hadžibajrić.

Planirano je da u garaži bude 210 mjesta za parking, a Hadžibajrić napominje da planiraju pronaći još jednu lokaciju za izgradnju garaže do 200 mjesta za parking.

"Tako ćemo završiti gradnju garaža. To je najviše što možemo učiniti, jer je općina Stari grad specifična i nema toliko prostora za građenje parkirališta", dodao je on.

Iako su automobili parkirani na trotoarima i drugim mjestima koja za to nisu predviđena, Hadžibajrić smatra da u ovoj općini ipak ima dovoljno parking mjesta.

Problem je, kako ističe, što građani nastoje parkirati vozila tamo gdje ne moraju platiti.

"Evo, recimo, podzemne garaže u hotelu "Evropa" su neiskorištene. Naši građani jednostavno neće da plaćaju parking mjesta. Jednostavnije im je ostaviti vozilo bilo gdje na ulici, nego da daju novac za parking. To je naš veliki problem", kaže Hadžibajrić.

Na parkinzima i javnim garažama u Starom Gradu i Centru vlasnici vozila za sat vremena parkiranja moraju platiti dvije KM, a na nekim mjestima i tri KM.

Sugrađanka Azra Džanović smatra da je najveći problem što nema dovoljno registriranih mjesta za parkiranje u gradu, posebno u centralnom dijelu grada.

"Parkinzi su uvijek puni i nema mjesta, tako se teško parkirati. Više nemate mjesta ni da se nepropisno parkirate. Užasne su gužve. Često dođem u situaciju da razmišljam da li upaliti auto i krenuti u grad ili ići pješke. Drugu opciju izaberem češće, jer ne mogu razmišljati gdje parkirati auto", kazala je ona.

Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS, ističe da su nepropisno parkiranje i konstantne gužve hroničan problem s kojim se suočava saobraćajna policija.

"To vam je shvatljivo kada u gradu imate 125.000 registrovanih vozila i pored toga imate vozila koja svakodnevno iz unutrašnjosti BiH dolaze u Sarajevo, pa onda strance", rekao je Nefić.

Službenici policije za pogrešno parkiranje izdaju prekršajne prijave svakodnevno.

"Tako da je od januara do septembra 2009. godine izdato 32.756 prekršanjih naloga vozačima koji su bili nepropisno parkirani. Upozoren je 3.721 vozač, a specijalno policijsko vozilo "pauk" premjestilo je čak 1.466 vozila. Međutim, problem je taj što dok "pauk" reveze vozilo s nepropisnog mjesta za parkiranje, na to isto mjesto parkira se drugo vozilo", istakao je Nefić.

foto: Općina Stari Grad

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije