Izgradnja poslovnog centra firme Centrotrans-Transport robe: 700 mjesta za parkiranje u centru grada

23.01.2008. 10:02 / Izvor: Oslobođenje
Izgradnja poslovnog centra firme Centrotrans-Transport robe: 700 mjesta za parkiranje u centru grada

Problemi s parkiranjem u našem gradu uskoro bi mogli biti riješeni, bar kad je u pitanju uži centar grada. Centar Sarajeva već nekoliko godina ima problema sa manjkom parkirališta, tako da su nerijetke slike automobila parkiranih po trotoarima i zelenim površinama. Firma Centrotrans-Transport robe u narednom periodu gradiće garažno-poslovni centar u Ulici Mula Mustafe Bašeskije. U ovom objektu, koji će se prostirati na oko 35 hiljada kvadratnih metara, gradiće se oko 700 mjesta za parkiranje.

Planirani projekti Vlade Kantona pokazuju da je došlo vrijeme za poboljšanje saobraćajne infrastrukture u našem gradu. Veliki broj vozila, nasuprot neprilagođenim saobraćajnicama i parkinzima, u posljednje vrijeme često je uzrokovao saobraćajne kolapse. Projekat firme Centrotrans-Transport robe sigurno će promijeniti situaciju, barem što se tiče parkirališta.

Objekat će, prema riječima Hajrudina Mulića, direktora Centrotrans-Transport robe, biti građen u dvije faze.

“Završili smo pripremne radove. Sada očekujemo dozvolu za gradnju i ukoliko ona bude gotova u skorije vrijeme, prva faza radova biće završena do jeseni. U prvoj fazi napravićemo oko 300 mjesta za parkiranje, a vrijednost tih radova je između sedam i devet miliona maraka“, kazao je Mulić.

Spremnost firme Centrotrans-Transport robe za izgradnju pomenutog parkinga postoji već nekoliko mjeseci, ali s obzirom da lokacija na kojoj se objekat gradi pripada dvjema općinama, izdavanje potrebne dokumentacije teklo je sporije od očekivanog.

“Imali smo problema s dobijanjem potrebne dokumentacije, jer ova lokacija pripada općinama Stari Grad i Centar. Sada će svaka općina uraditi svoj dio posla, a mi smo riješili imovinsko-pravne odnose“, istakao je Mulić.

Izgradnja objekta u prvoj fazi, prema Mulićevim riječima, odvijaće se brzo, jer nema finih radova. Druga, odnosno završna faza radova, trajaće između dvije i tri godine, jer će objekat po završetku imati ukupno 35 hiljada kvadratnih metara prostora. “Svjesni smo problema koje naš grad ima s parkinzima. Zbog toga naš objekat neće biti isključivo namijenjen smještaju poslovnih prostora. Prioritet nam je izgradnja parkinga koji će se isključivo iznajmljivati, jer će na taj način investicija postati isplativa. Kad završimo prvu fazu gradnje, odmah počinjemo ostale radove“, naglasio je Mulić.

Parking u novom objektu biće dostupna svima, a prema riječima Mulića, građanima će biti ponuđena mogućnost iznajmljivanja mjesta na određeni vremenski period.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije