Investicije / NEKRETNINE

Izgradnja pristaništa i marine u Neumu – Investicija vrijedna 1,5 mil KM

17.01.2008. 11:44 / Izvor: Oslobođenje

Federacija BiH u 2008. godini će investirati 1,5 miliona KM u izgradnju pristaništa i marine u Neumu. Projekti ovih objekata biće završeni tokom marta, izjavio je za Oslobođenje Izet Mehinagić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija u Vladi FBiH, uz tvrdnju da će radovi početi po okončanju ovoljetne turističke sezone.

Projektantska kuća Eco – plan d.o.o. iz Mostara uradit će projektnu dokumentaciju a ovaj posao je dobila na javnom tenderu. Projektom za koji će biti plaćeno oko 400.000 KM predviđena je izgradnja pristaništa za prihvat trajekata sa 150 do 200 putnika i svih drugih plovila, marine sa do stotinu vezova i potrebnim objektima infrastrukture, te prostorom za smještaj granične policije, carine, ambulante, garaže i svjetionika. Time će biti otvoreno i na desetine novih radnih mjesta.

"Sa ovim objektima Neum definitivno postaje pomorski grad. Zahvaljujući tome, saobraćaj, turizam i ukupan razvoj Neuma biće ubrzani" kazao je Mehinagić. S obzirom na to da lociranje i funkcionisanje spomenutih sadržaja zadire u interese stanovništva, odmah po preuzimanju projekata Ministarstvo prometa i komunikacija će organizovati javnu raspravu o studiji uticaja objekata na okoliš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije