Investicije / PROJEKTI

Izgradnja termobloka bi dugoročno osigurala egzistenciju RMU Banovići (VIDEO)

01.07.2020. 15:16 / Izvor: Fena

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Banovićima, nakon posjete tamošnjem rudniku mrkog uglja, da je RMU Banovići jedan od najvažnijih rudnika koji je rantabilan, dok neki drugi imaju problema.

Istakao je da Vlada treba realizovati nove investicije u rudnik, pronaći nove kupce i ponovo pokrenuti inicijativu za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju RMU Banovići. 

"U ovom mandatu Vlade FBiH postoji i značajan program restrukturiranja rudnika, a moguće je da ćemo donijeti i zakon o toj oblasti", rekao je Novalić.

Dodao je da je to druga posjeta rudnicima, nakon zeničkog, u kojim predstavljaju politiku Vlade, sagledavaju mogućnosti rudnika i prenose im stavove EU o rudnicima koji nisu baš pozitivni.

"Moramo biti svjesni da nijedan grad ne zavisi od rudnika kao Banovići i nećemo povlačiti poteze koji bi ugrozili bar jednog zaposlenog", naveo je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je da je danas s upravom rudnika dogovoreno kako će zaduženja RMU Banovići iz prethodnog perioda biti sanirana.

"Razgovarano je i o organizovanju sastanka nove Uprave rudnika s predstavnicima Soda So Sisecam koji imaju velike potrebe za ugljem, jer će zbog remonta u TE Tuzla na tri mjeseca naredne godine ostati bez garantovanog plasmana", naveo je Džindić.

Vršilac dužnosti direktora RMU Banovići Fadil Kudumović kazao je da je taj rudnik prvi put nakon rata pozitivno poslovao u prvoj polovini godine.

Dodao je da problem predstavlja što je prethodna uprava sklopila ugovore za nabavku opreme za rudnik za koje nije osigurala finansiranje, a već za sedam dana dospijeva rok za iplatu avansa.

Predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići Bego Birparić precizirao je da taj rudnik prelazi iz faze plitkih kopova u dublje kopove, zbog čega je neophodno mijenjati tehnologiju u ovoj i naredne tri godine, uz ukupne investicije od 107 miliona KM od kojih su neke već započete.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije