Izgradnja vodovodne i separatne kanalizacione mreže u Naselju heroja Sokolje

27.11.2020. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Izgradnja vodovodne i separatne kanalizacione mreže u Naselju heroja Sokolje

U donjem dijelu ulice Numan – paše Ćuprilića izvode se radovi na izgradnji nove vodovodne i separatne kanalizacione mreže.

Nakon što je u proteklom periodu u Naselju heroja Sokolje rekonstruisano i izgrađeno više od kilometar i 200 metara nove vodovodne mreže, te urađeno proširenje i asfaltiranje gornjeg dijela glavne saobraćajnice u ovom naselju, u donjem dijelu ulice Numan – paše Ćuprilića izvode se radovi na izgradnji nove vodovodne i separatne kanalizacione mreže.

Radovi se izvode na dionici od raskrsnice sa ulicom Safeta Zajke, odnosno ulaza u ulicu Numan - paše Ćuprilića, gdje je proteklih dana završena rekonstrukcija vodovodne mreže i ugrađene nove visokokvalitetne daktilne cijevi DN150 i DN100, a u toku su radovi na tlačnoj probi, nakon čega slijedi priključenje stambenih objekata na novoizgrađenu vodovodnu mrežu.

Istovremeno se radi izgradnja separatne kanalizacione mreže, fekalnog kanala DN 300 mm i šahtova za prihvat fekalne otpadne vode iz okolnih objekata, te kišna kanalizacija DN 500 mm sa šahtovima, slivničkim rešetkama i slivnicima za prihvat oborinskih voda. U toku je izrada fekalnog i kišnog priključka.

Općina Novi Grad kontinuirano radi na izgradnji i rekonstrukciji vodovodno - distributivne mreže u ovom dijelu općine, budući da je vodovodna mreže na ovom području duži period bila u jako lošem stanju, zbog čega je dolazilo do čestih kvarova i curenja vode po cesti. Također, ovaj dio naselja nije imao izgrađenu kanalizacionu mrežu, zbog čega je dolazilo do plavljenja objekata ispod ulice Safeta Zajke.

Nakon okončanja navedenih radova, na ovoj dionici izvršit će se rekonstrukcija, proširenje i asfaltiranje saobraćajnice. 

Vrijednost radove koje finansira Općina Novi Grad Sarajevo iznosi 204.750 KM.

Ovim radovima obezbijedit će se kvalitetnije snabdijevanje vodom naselja, te poboljšati zaštita okoliša, prikupljanjem fekalnih otpadnih voda i njihovog odvođenja u centralni prečistač Butila.

U narednom periodu nastavit će se sa rekonstrukcijom i izgradnjom vodvodne i kanalizacione mreže u preostalom dijelu ulice Numan - paše Ćuprilića, te rekonstrukcija i proširenje ostatka glavne saobraćajnice u ovom naselju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije