Investicije / NEKRETNINE

Izgradnja žičara na Jahorini prati planiranu dinamiku - Najozbiljnija investicija na skijalištu u posljednje tri decenije vrijedna više od 18 mil. KM

07.09.2009. 09:41 / Izvor: Fokus

Radovi na izgradnji novih šestosjednih žičara na Jahorini prate planiranu dinamiku i sasvim je realno očekivati da prva faza ovog velikog projekta, koji je najozbiljnija investicija u primarne sadržaje na skijalištu u posljednje tri decenije, bude okončana krajem decembra.

Ovo je za "Fokus" izjavio direktor OC Jahorina, Branko Koroman, koji je u petak obišao dio gradilišta na samom vrhu planinske kraljice Republike Srpske.

Koroman kaže da će, zbog kašnjenja u potpisivanju ugovora, koje je bilo rezultat zahtjevne tenderske procedure, u prvoj fazi biti izgrađene instalacije oba šestosjeda, čiji će pojedinačni kapacitet biti po dvije hiljade skijaša na sat.

"Već dogodine pojedinačni kapacitet žičara biće povećan na projektovanih tri hiljade skijaša na sat, a biće izgrađena i garaža na Ogorjelici", rekao je on, dodavši da će nezavisno od kapaciteta, koji su bili predmet tendera za izgradnju šestosjeda, biti izgrađena i garaža na Poljicama.

"Na pragu smo realizacije velikog projekta koji Jahorini donosi obilježje savremenih evropskih turističkih destinacija i koji je najbolja potvrda odlučnosti menadžmenta OC Jahorina i Vlade RS da se realizacijom ozbiljnih i dobro isplaniranih investicija unaprijedi stanje na olimpijskoj planini, koja na taj način može biti konkurentna vodećim skijaškim centrima u regionu", rekao je Koroman.

On je naglasio da je takav optimizam zasnovan na usvojenom programu investicija i trogodišnjem biznis planu OC Jahorina, koji definišu ulaganja od bezmalo 40 miliona maraka.

"Izgradnjom novih šestosjeda, što je posao čija vrijednost premašuje 18 miliona maraka, te nizom drugih aktivnosti koje smo sproveli i još sprovodimo ili ih namjeravamo uskoro sprovesti, taj plan, iako su ga mnogi u početku ocijenili i preambicioznim, u znatnoj mjeri već se ostvaruje. To jasno ukazuje da je Jahorina ušla u razvojni proces koji ne može biti doveden u pitanje i čiji rezultati će biti konkretizovani već do početka zimske turističke sezone", ocjenjuje Koroman.

On je još dodao da će već u ovom mjesecu, pošto je izrada idejnog projekta završena, biti raspisan i međunarodni tender za projekat zasnježavanja skijaške staze Skočine, kroz koji bi trebalo da bude obuhvaćeno i nekoliko kritičnih prevoja i vrhova na stazama Ogorjelica 1 i 2.

"Nadamo se da ćemo na ovaj način zaokružiti funkcionalan sistem i stvoriti pretpostavke da i pri najnepovoljnijim vremenskim prilikama, dakle u nedostatku snijega, obezbijedimo uslove za skijanje na ovim stazama", rekao je Koroman.

Na kraju je najavio da se planom za narednu godinu predviđa i nabavka dvije nove mašine za uređenje skijaških staza, koje će OC Jahorina i te kako biti potrebne u narednim godinama, s obzirom na činjenicu da prekrivanje staza vještačkim snijegom podrazumijeva i veći angažman mašinskih kapaciteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije