Izgradnjom pritvorske jedinice trajno će se riješiti problem prebukiranosti KPZ-a (VIDEO)

05.06.2021. 11:02 / Izvor: Fena
Izgradnjom pritvorske jedinice trajno će se riješiti problem prebukiranosti KPZ-a (VIDEO)

Kazneno-popravni zavod Sarajevo je u proteklih sedam mjeseci završio sve tenderske procedure bez žalbi i počeo sa izgradnjom najvećeg kompleksa Pritvorske jedinice u BiH na lokalitetu Igman.

Kazneno-popravni zavod Sarajevo je u proteklih sedam mjeseci, a nakon prethodno realizovanog upisa u gruntovne knjige 500 dunuma na Vladu Federaciji BiH, završio sve tenderske procedure bez žalbi i počeo sa izgradnjom najvećeg kompleksa Pritvorske jedinice u BiH na lokalitetu Igman.

To je urađeno u skladu sa Strategijom borbe protiv korupcije i Akcionim planom 2017.-2020./21. godina.

"Na taj način, a s obzirom na količinu tla koje posjeduje Federacija BiH, regulišu se sve potrebe policijskog i sigurnosnog sustava u BiH, a prelaskom iz ulice Branilaca Sarajeva br.8 otvara se mogućnost početka reforme pravosuđa, što je krunski zadatak u periodu koji je precizirala Evropska unija u cilju pridruživanja EU", izjavio je u intervjuu Feni direktor Kaznenog-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Faruk Zubčević.

Naglašava da će se izgradnjom pritvorske jedinice trajno riješiti problem prebukiranosti Zavoda, odnosno riješiti dodatni problem nedostajućih kapaciteta za rad Kantonalnog tužilaštva, Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu.

"Naše specijalne policijske snage trenutno nemaju adekvatan prostor za postupanje sukladno zakonskim i podzakonskim odredbama, kao ni prostor za obuku svih vidova i specifičnosti koje su predviđene pozitivnom zakonskom regulativom predmetne oblasti. Tu se prije svega misli na Federalnu upravu policije, kantonalnu, sudsku policiju i Obavještajno sigurnosnu agenciju, SIPA-u. Napominjem da nam je OSA mnogo pomogla oko sređivanja kompletne dokumentacije s obzirom da je tlo bilo evidentirano kao privredne jedinice u sklopu bivše UDBA-e, tijela koje je prethodilo sadašnjoj OSA-i, na čemu smo im iznimno zahvalni", kazao je Zubčević.

Delegacija EU je objavila tender za izbor izvođača radova i polovinom ove godine će izabrati firme koje će graditi kompleks najveće pritvorske jedinice u ovom regionu.

"Za šest mjeseci izgradili smo objekat B, kao i dva bočna objekta koji će sačinjavati jedan segment u navedenom kompleksu. Tokom avgusta i septembra dolazi do realizacije ugovora sa EU i počinje izgradnja segmenta jedan, faktički drugog djela Pritvorske jedinice, što je sadržano u prethodno potpisanom Ugovoru sa Vijećem Evrope. Nakon toga je okončana procedura kontrole kvaliteta EU što je jedan od bitnih segmenata realizacije projekta", konstatovao je Zubčević.

Pritvorska jedinica će, kaže, biti opremljena najsavremenijim tehničkim i tehnološkim segmentima. Na osnovu toga će oko 350 pritvorenih osoba, kako tvrdi, imati potpunu humanu sigurnost.

Također, izgradnjom ovog kompleksa formirat će se sigurnosna zona na planini Igman, koja će inkorporirati sve navedene segmente i potrebu sigurnosnog policijskog sustava BiH.

"Na ovaj način ćemo riješiti sve probleme policijskog i sigurnosnog sustava u smislu dodjeljivanja tla svim sigurnosnim agencijama, policijskim agencijama koje nemaju prostor za specijalne i specijalističke namjene, te ćemo od tog jugoistočnog djela Igmana, od mikrolokaliteta Blažuj, napraviti sigurnosnu zonu", naveo je Zubčević.

Smatra da nije bilo lako za kratak period uraditi toliki broj aktivnosti navodeći da je bilo i onih koji su na razne perfidne načine samo pokušali da uspore rad u smislu upisivanja tla na Federaciju i izgradnje Pritvorske jedinice.

"U skladu sa Strategijom borbe protiv korupcije definisani su određeni segmenti koji će veoma brzo biti procesuirani, a koji se tiču radnji koji nemaju, neki značaj za ovaj KPZ i da bi se tim radnjama ugrozile navedene aktivnosti. U ovom i narednom periodu znat ćemo, sukladno zakonu, kako ćemo reagovati u određenim slučajevima krajnje indikativnih aktivnosti pojedinaca u i van KPZ Sarajevo. Sve je dostavljeno nadležnim tužilaštvima ", istakao je Zubčević.

Najkritičniji period Zavoda bio je od 5. novembra 2015. do 30. septembra 2017. godine nakon čega je smjenjen bivši direktor Zavoda.

"Sada smo se bazirali na taj period, u kojem smo uočili, dokumentovali i dostavili nadležnim organima nepravilnosti koje imaju elemente osnove i osnovanu sumnju u izvršenje krivičnih djela iz sfere korupcije. Kada se sve to objelodani vidjet će se kontinuirana nekompetentnost određenog broja ljudi na rukovodnim pozicijama. Između ostalog, uočili smo jednu krivotvorenu diplomu sarajevskog univerziteta za mjesto šefa računovodstva, što je u fazi suđenja. Od 2015. do 2017. budžet Federacije je oštećen za oko 100.000 KM i mi ćemo taj novac vratiti u budžet FBiH kroz sudske postupke i stvoriti uslove da se ne ponavljaju slična koruptivna djela", rekao je Zubčević.

U intervjuu se osvrnuo i na informaciju Federalnog ministarstva pravde o pritužbama na rad i disciplinskim prijavama protiv direktora KPZ-a Sarajevo, koju je ove sedmice usvojila Vlada Federacije BiH.

"Radi se o anonimnim prijavama koje su administrativnoj komisiji, Federalnom ministarstvu pravde i Vladi Federacije dostavljene od do sada nepoznatih autora. Sve te disciplinske prijave protiv mene su odbačene zaključkom administrativne komisije Vlade", poručio je Zubčević.

Sve aktivnosti Strategije borbe protiv korupcije su realizovane uz kontakt sa Antikorupcionim timom Vlade i uz učešće sigurnosno-policijskih struktura BiH i FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije