Izgradnjom Prve transverzale stvorit će se perspektive daljeg razvoja Vogošće

29.09.2018. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Izgradnjom Prve transverzale stvorit će se perspektive daljeg razvoja Vogošće

Ceste FBiH sporo rade na pripremama za izgradnju tri kružna toka.

Nakon redovne sjednice Vlade Kantona Sarajevo, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić održao je kratku prezentaciju projekata koje Vlada KS u saradnji sa Općinom Vogošća realizira ili planira realizirati na području te lokalne zajednice.

Prezentaciji su prisutvovali svi ministri u Vladi KS i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

"Konačno nakon dužeg najavljivanja potpisan je ugovor o Prvoj transverzali, i to oko područja trase koje pripada Općini Vogošća. Tu je neophodno izvršiti pripreme jer na toj trasi se nalazi gasovod koji je potrebno izmjestiti", naglasio je premijer Zolj.

Po njegovim riječima, Ceste FBiH sporo rade na pripremama za izgradnju tri kružna toka.

Najavio je kako očekuje da se započne s realizacijom kružnog toka na Vogošćanskoj petlji, što bi rasteretilo saobraćaj na tom lokalitetu, ali istočno od njega kod hotela Sunce ponovno bi dolazilo do gužvi u saobraćaju, zbog čega se Prva transverzala mora graditi južno, navodi se u saopćenju Press službe KS.

Naveo je i da laboratorijska ispitivanja vode dugo traju, te da se prije dobivenih nalaza ne mogu zatrpati cijevi, zbog čega ima mnogo otvorenih gradilišta na području Vogošće. 

Načelnik Smajić je pohvalio Vladinu odluku da svoje sjednice održavaju u sjedištima sarajevskih općina, zbog čega bi se i u narednom periodu trebalo nastaviti sa takvom praksom.  

Naglasio je i važnost izgradnje kružnih tokova na magistralnoj saobraćajnici M-18 koja je saobraćajno najopterećenija sa prometom od 25.000 vozila dnevno jednom saobraćajnom trakom.

"Iako nenadležna, Vlada KS je sredstvima od milion KM odlučila pomoći u izgradnji raskrsnice sa kružnim tokom na Vogošćanskoj petlji. Ceste FBiH su izabrale izvođača, a vrijednost izvedbenih radova će biti milion i 80 hiljada KM. Očekujemo da izvođač radova bude jako brzo na ovoj petlji", najavio je Smajić.

Kazao je kako je također predviđena izgradnja raskrsnica sa kružnim tokom kod Hotela „Sunce“, na Kobiljoj Glavi te raskrsnica na ulazu u fabrički kompleks, zašto očekujem da će paralelno sa izgradnjom Prve transverzale Općina Vogošća stvoriti perspektive daljeg ravoja. 

Najavio je i realizaciju projekta sanacije stadiona „Hakija Mršo“ i izgradnju podzemne garaže ispod tog stadiona, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije