Izmjenama Zakona o stečaju ubrzati stečajne postupke u bihaćkim firmama

13.05.2014. 15:59 / Izvor: eKapija.ba
Izmjenama Zakona o stečaju ubrzati stečajne postupke u bihaćkim firmama

Prema riječima načelnika Galijaševića, Općina Bihać u zadnjih godinu i pol dana aktivno se uključila u rješavanje problema stečajnih postupaka u bihaćkim firmama iako ova oblast nije u nadležnosti lokalne zajednice.

S ciljem dobijanja kvalitetne informacije o sadašnjem stepenu realizacije stečajnih postupaka u nekoliko firmi na području Općine Bihać, te mogućnostima za efikasnijim završetkom stečajnih procedura Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća organizirao je danas radni sastanak na kojem su bili prisutni stečajni upravitelji, stečajni sudija, te članovi Savjeta za ekonomski razvoj Općine Bihać. Prema riječima načelnika Galijaševića, Općina Bihać u zadnjih godinu i pol dana aktivno se uključila u rješavanje problema stečajnih postupaka u bihaćkim firmama iako ova oblast nije u nadležnosti lokalne zajednice.

"Međutim, radnici i moji sugrađani su naša ljudska i moralna obaveza i sasvim legitimno je da smo kroz iniciranje radnih sastanaka sa stečajnim upravnicima željeli se upoznati o stanju u firmama poput Komibteksa, Polietilenke, Žitoprerade i drugih firimi koje su bile okosnice razvoja Bihaća. Stečaji u ovim preduzećima traju godinama i svi smo se danas složili da Zakon o stečaju treba mijenjati u onom dijelu koji se odnosi na dužinu stečanog postupka. Također, donijeli smo zaključak kojim se traži od viših nivoa vlasti da se uključe u ovaj problem, posebno uzmemo li se u obzir da je država njaveći povjerilac u ovim firmama i može radnicima uvezati staž", kazao je načelnik Galijašević.

On je istakao da Općina Bihać u svom kapacitetu čini sve da pomogne privredi u Bihaću kroz stimulacije i benefite za svako novo proizvodno radno mjesto. Tako se sufinacira kupovna zemljišta i najam za privrednike koji povećavaju proizvodnju. Rezultat toga jeste i interes četiri privredna subjekta da pokrenu proizvodnju u gradu Bihaću.

"Imamo situaciju da nam je privatizacija bila katastrofalna , pa su nam stečaji kasno došli i vode se katastrofalno. Ne svaljujem ni na koga odgovornost, ali cijeli proces ide presporo i zbog toga smo inicirali sastanak na ovu temu. Nema razloga da se država i zaduži za bihaćke firme jer to čini i za brojna preduzeća po drugim kantonima, pa može učiniti i za bihaćka preduzeća", dodao je načelnik Galijašević.

Tokom rasprave učesnici sastanka iznijeli su niz informacija o stanju u bihaćkim firmama koje su u stečaju, pa se tako moglo čuti da se potraživanja povjerilaca u Kombiteksu kreću oko 17 miliona KM, dok potraživanja povjerilaca u Polietilenci se kreću oko 12 miliona KM. Stečajni upravitelji Asim Bećiragić i Alija Džaferbegović, istakli su da njima kao upraviteljima firmi u stečaju nije interes da procesi traju i po sedam godina, dodavši da je Skupština i Odbor povjerilaca bitan kotač u lancu odlučivanja, te da nerješen status oko prava nad poljoprivrednim zemljištem usporava okončavanje stečajnih postupaka.

Apsurde sporosti stečajnog postupka na svojoj koži najbolje su osjetili u bihaćkoj firimi Č.J. čiji su predstavnici danas prisustvovali sastanku. Naime, prema riječima Denisa Čavkića, ispred firme Č.J. ovo preduzeće je još 2008.godine ušlo je u najam prostora u Kombiteksu plativši za to 355.000 KM. Istovremeno dvije godine ovo preduzeće, koje danas zapošljava preko 150 radnika u metalnoj industriji u tim istim iznajmljenim prostorima radilo je bez vode i struje , a sporost oko rješavanja stečaja u Kombiteksu rezultiralo je sporijim razvojem preduzeća.

"Umjesto da sam od države dobio hale na korištenje po povoljnijim uslovima i u njih zaposlio novih 150 radnika mi smo plaćali najam i sad tvrdim da smo novac trošili u kirije umjesto u radnike i novu opremu. Općina Bihać prepoznala je važnost ovog problema za nas privrednike u Bihaću i čini maksimum napora, ali treba nam podrška i viših nivoa vlasti", kazao je Čavkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije