Izmještanje autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska u narednih mjesec dana

Investicije / PROJEKTI

Izmještanje autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska u narednih mjesec dana

17.05.2019. 12:44 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Ajnadžić je na osnovu potpisane peticije građana, uposlenika i roditelja učenika Druge gimnazije prošle godine pokrenuo inicijativu za izmještanje terminala koji je sada smješten na ulazu u dvorište pomenute školske ustanove.

U inicijativi su navedeni konkretni razlozi za takav korak među kojima je povećanje sigurnosti učenika Druge gimnazije.

"Kao opcije za novo autobusko stajalište koje treba biti izmješteno iz Ulice Sutjeska ponudio sam dvije lokacije. Jedna je na kraju Ulice Koševo, a druga u Ulici Kotromanića", kaže Ajnadžić.

Na adresu Općine Centar stigla je peticija koju je potpisalo 470 građana Mjesne zajednice "Džidžikovac-Koševo I" zajedno sa predstavnicima Druge gimnazije i roditeljima učenika ove škole. Ovu apelaciju smo proslijedili na adresu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo koje je nadležno da donese takvu vrstu odluke.

"I dalje zastupam stav da je autobuski terminal ispred ulaza u dvorište Druge gimnazije najlošije moguće rješenje.", objasnio je Ajnadžić.

Kako postojeći linijski sistem gradskog prevoza, prema riječima ministra Štete, ne prati razvoj grada, potrebno je da nadležno kantonalno Ministarstvo saobraćaja donese niz odluka koje će poboljšati gradski prevoz, ne samo na području općine Centar već i u cijelom Kantonu Sarajevo.

Naredne sedmice je najavljen sastanak Komisije za izradu mreže linija na području Kantona Sarajevo za javni linijski prevoz putnika kako bi se razmotrila najbolja moguća rješenja na poboljšanju gradskog saobraćaja. Među ovim pitanjima će se razmatrati i status autobuskog terminala kod Druge gimnazije.

"Zajedno sa stručnim licima ćemo razmotriti ponuđene dvije opcije za novo stajalište i odabrati najbolje rješenje za naše sugrađane. Uzimajući u obzir da na ovo stajalište dolazi najviše stanovnika Vogošće i Ilijaša, sa čijim načelnicima sam obavio razgovor na ovu temu, potrebno je naći rješenje da novo stajalište bude u blizini ostalih vidova javnog prevoza poput tramvaja ili trolejbusa. Ovo pitanje planiramo riješiti u narednih mjesec dana.", izjavio je Šteta.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije