Investicije / PROJEKTI

Iznad Makarske se gradi Skywalk - "nebeska šetnica"

Skywalk ili nebeska šetnica zapravo je luk koji će biti prekriven staklom, nalazi se 12 metara od ruba litice visoke 1228 m i jedini je takav u Hrvatskoj.

30.12.2019. 08:45 / Izvor: Jutarnji list

Ove je jeseni počela izgradnja staklene platforme smještene preko ruba biokovske litice, a naš fotoreporter zabilježio je na planini iznad Makarske kako napreduju radovi, piše Jutarnji.hr.

Skywalk ili nebeska šetnica zapravo je luk koji će biti prekriven staklom, nalazi se 12 metara od ruba litice visoke 1228 m i jedini je takav u Hrvatskoj.

Kako smo pisali prošle godine, gradi se tzv. Skywalk, uređuje se pješačko-biciklistička staza, postavit će infopunktove i panoramske teleskope, obnoviti i sagraditi odmorišta, dječja igrališta i posjetiteljski centar te će unaprijediti prijevoz. Planirano je da projekt bude gotov i spreman za posjetitelje 2021., a njegova ukupna vrijednost je 34,2 milijuna kuna.

Skywalk je šetnica u obliku potkove sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla. Hodna ploha bit će oblikovana oslanjanjem višeslojnog sigurnosnog stakla na čeličnu konstrukciju, a čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te, osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.

U okviru ovog dijela projekta, koji će se nalaziti u zoni posjetiteljske infrastrukture Ravna Vlaška, predviđena je i gradnja geološkog stupa s infopločama. Riječ o trodimenzionalnom prikazu presjeka geoloških razdoblja i geološkog postanka PP-a Biokovo koji se izrađuje prema inputima stručne službe Parka.

Ukupan iznos troškova gradnje vidikovca i geološkog stupa te nadzora malo je veći od osam milijuna kuna. Gradnja bi trebala trajati deset mjeseci.

Na posjetiteljski centar utrošit će se najviše, 10,6 milijuna kuna, a njegova bi gradnja trebala trajati dvije godine.

Odmorišta će biti postavljena duž cijele Biokovske ceste. Osim njih, tu će se naći i tzv. piknik-zone sa stolovima, sjenice, parkovi za djecu, setovi za školu u prirodi, panoramski teleskopi, infopunktovi, 35 signalizacijskih ploča (od kojih će tri biti za slijepe) i pametni spremnici za otpad Bigbelly i Smartbelly (za zbrinjavanje miješanog otpada te za zbrinjavanje boca i konzervi) koji imaju ugrađenu prešu za sabijanje otpada te putem ugrađenog Wi-Fi sustava dojavljuju kad su puni, odnosno kada je potrebno pražnjenje.

Nabavit će i dva specijalizirana shuttle autobusa, a uz njih i 15 običnih i 15 električnih bicikala s GPS lokatorom za praćenje te punjač za električne automobile. Osim toga, u planu je i gradnja žičare Makarska - Biokovo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije