Investicije / NEKRETNINE

Izvještaj Svjetske banke o poslovanju u jugoistočnoj Evropi za 2008. godinu: Uporedni pregled o lakoći poslovanja za 22 grada

14.07.2008. 13:48 / Izvor: eKapija.ba

Prema novom izvještaju koji je Grupa Svjetske banke izdala danas, lakoća poslovanja varira u velikoj mjeri među gradovima u jugoistočnoj Evropi. Izvještaj Svjetske banke o poslovanju u jugoistočnoj Evropi u 2008. godini obuhvata 22 grada u sedam ekonomija: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, BJR Makedonija, Crna Gora i Srbija. Ovo je prvi put da Izvještaj o poslovanju ne obuhvata samo najnaseljenije gradove već daje mogućnost poređenja gradova u okviru jedne zemlje, kao i sa drugim gradovima u regionu. Izvještaj vrši poređenje četiri oblasti regulative koje su u nadležnosti lokalne administracije i sprovode se na lokalnom nivou: pokretanje preduzeća, dobijanje dozvola, upis vlasništva i izvršenje ugovora, saopćeno je iz Svjetske banke.

U izvještaju se ističe da, iako su neke zemlje postigle izuzetan napredak u poboljšanju investicione klime na nacionalnom nivou — Hrvatska i BJR Makedonija su bile među 10 najboljih reformatora prošle godine — postoji još mogućnosti da se reforme prošire i na lokalni nivo. “Jugoistočna Evropa se reformiše brzo kako bi olakšala poslovanje. Ovaj izvještaj pruža podatke za gradove koji mogu da inspirišu reformski trenutak kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou i da doprinose reformi čitavog regiona,” rekla je Jane Armitage, Koordinator Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.

Bitolj u Makedoniji je prvorangirani grad u ovom izvještaju.“Zadovoljstvo nam je da je ovaj grad dobio titulu najboljeg reformatora,” rekla je Patricia Rader, Direktor misije USAID u Skoplju. “Reforme u oblasti poslovanja su od ključne važnosti za rast. Investitorima je potrebna predvidljivost, dobro korporativno upravljanje i zakon o obligacijama; a regionu su potrebne investicije koje će stimulirati rast i stvaranje novih radnih mjesta.”

U izvještaju su identifikovane reforme koje mogu da povećaju konkurentnost gradova smanjenjem troškova i rizika poslovanja. Ovo obuhvata konsolidaciju izdavanja građevinskih dozvola primjenom jedinstvenog šaltera, uvođenjem elektronske registracije preduzeća i poboljšanjem sistema upravljanja sudskim predmetima. Gradovi mogu da nauče o reformskim rješenjima od drugih gradova u svojoj zemlji ili od gradova zemalja u regionu. Kada bi jedan grad usvojio svu postojeću dobru praksu u jugoistočnoj Evropi, to bi ga rangiralo na 9. od 178. mjesta koje izvještaj "Doing Business" obuhvata i bio bi u rangu Irske i Kanade, što bi značilo da usvoji dobru praksu od Vlore, Albanija (u pokretanju poslovanja); Osijeka, Hrvatska (dobijanje građevinskih dozvola); Pljevlja, Crna Gora (upis vlasništva); i Zrenjanina, Srbija (izvršenje ugovora).

Izvještaj je vodio FIAS, multidonatorska savjetodavna agencija Grupe Svjetska banka za unaprjeđenje investicione klime. Urađen je uz finansijsku podršku IFC-a, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Državnog sekretarijata Švicarske za ekonomske poslove (SECO). Temelji se na naporima više od 224 pravnika, računovođa, arhitekata, izvođača radova, inžinjera, stručnjaka za nekretnine, kao i državnih službenika na lokalnom i nacionalnom nivou.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije