Jajce će dobiti 250 metara dug zipline preko jedinstvenog vodopada

05.06.2020. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Jajce će dobiti 250 metara dug zipline preko jedinstvenog vodopada

Jajce će dobiti 250 metara dug zipline preko jednog od najljepših vodopada na svijetu.

Jajce će dobiti 250 metara dug zipline preko jednog od najljepših vodopada na svijetu.

Direktor  JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, Anto Brtan za poslovni portal Akta.ba je kazao kako su radovi na izradi zip-linea počeli prije tri mjeseca s pripremnim i betonskim poslovima.

„Nadamo se da ćemo ga završiti i staviti u funkciju u narednih 20-tak dana. Još uvijek čekamo dobavljača za sigurnosnu opremu da nam isporuči, za početak četiri kompleta, ali ova pandemija je sve usporila pa tako i isporuku ovu robe iz inozemstva“, kazao je Brtan, te pojasnio kako će se zip-line moći vozit u dvije odvojene etape.

Prva etapa je kaže preko kanjona Vrbasa na vidikovac preko puta vodopada u dužini od oko 120 metara, a potom s te lokacije preko vodopada u gradski park.

Ukupna investija je oko 30.000,00 KM.

Brtan kaže kako je koronavirus imao uticaj i na ovaj kraj jer je zaustavio na tri mjeseca skoro sve poslove u našoj zemlji.

„Vjerujem da će turizam biti jedna od najviše pogođenih grana jer će nam trebati dosta vremena da se oporavimo. Mi se pripremamo kao da će sezona biti najbolja, radimo na više projekata na zaštiti i uređenju okoliša, uvodimo neke nove sadržaje pa tko dođe u Jajce sigurno će imati u čemu uživati“, rekao je Brtan.

Očekuje veći broj domaćih gostiju u Jajcu, a ako se normalizira stanje onda i goste iz susjednih zemalja.

Nada se da će u naredna tri mjeseca uspjeti barem dijelom pokriti dosadašnje gubitke.

Agencija, osim zip-linea, uskoro namjerava započeti arheološka istraživanja na Kraljevom grobu u Jajcu, a nakon toga i uređenje tog nacionalnog spomenika. U suradnji s općinom Jajce, oko 30 sezonskih radnika radi na uređenju okoliša i čišćenju korita rijeka Plive i Vrbasa, uređuju se nekoliko novih kupališta na Plivi te staze za šetanje duž Plive.

Brtan kaže kako u Agenciji nisu sigurni hoće li moći i ove godine ogranizirati tradicionalnu manifestaciju Dani srednjovjekovlja u Jajcu (prvi vikend u 7. mjesecu).

„Krajem juna imali smo u planu organizirati koncert elektronske glazbe na vodopadu, u suradnji s jednom agencijom iz Pariza, ali još uvijek nismo sigurni hoće li se i on održati. Naime, plan organizatora bio je da dovede oko 1.500 gostiju iz cijele Europe na ovaj koncert. Međutim, sad sve ovisi o normalizaciji zračnog prometa“, kaže Brtan.

Što se tiče skokova, oni bi se trebali održati 08. augusta ove godine, te se nada da ih ništa neće omesti u njihovom organiziranju.

„Pratit ćemo kakva će biti situacija sa skokovima u Srbiji i Sloveniji, te u BiH, koji su prije nas pa ćemo se i ravnati po njihovim iskustvima“, zaključio je Brtan.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije