Investicije / PROJEKTI

Jajce: Obnovljeni mlinčići na plivskim jezerima

24.07.2014. 10:05 / Izvor: Fena

Fondacija kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) organizirala je dvotjedni regionalni restauracijski kamp u Jajcu u kojem je sudjelovalo više od 50 sudionika i predavača iz Velike Britanije, Švedske, Crne Gore, Grčke, Albanije, Kosova, Srbije, BiH, Hrvatske i Rumunije.

Kako je priopćeno iz spomenute fondacije, sudionici kampa su kroz teorijski i praktični dio stekli nova znanja iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnog naslijeđa, restauracije, menadžmenta kulturnog naslijeđa, upotrebe tradicionalnih materijala u obnovi takvih spomenika i njihovom ekonomskom značaju.

Kroz praktični dio kampa sudionici su direktno radili na obnovi četiri mlinčića na Plivskim jezerima u Jajcu, koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH 2009. godine.

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica je Švedska nevladina organizacija posvećena očuvanju i zaštiti kulturnog naslijeđa pogođenog uslijed sukoba, nemara, te oštećenog prirodnim ili ljudskim faktorom. Uredi Fondacije nalaze se u Švedskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije