Javne rasprave za dionicu Konjic - Mostar Sjever

20.04.2018. 10:07 / Izvor: Avaz.ba
Javne rasprave za dionicu Konjic - Mostar Sjever

U toku je postupak za izdavanje okolišne dozvole za gradnju dionice Konjic (petlja Ovčari) - Mostar Sjever, na Koridoru 5C.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma potvrđeno nam je da je u toku postupak za izdavanje okolišne dozvole za gradnju dionice Konjic (petlja Ovčari) - Mostar Sjever, na Koridoru 5C, čiji su investitor "Autoceste Federacije BiH".

Velike uštede

Među aktivnostima koje prethode konačnom činu jesu i javne rasprave o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole, koje će biti održane u Konjicu 23. aprila te sedam dana kasnije u Mostaru.

Tako je u Studiji navedeno da je zbog velikih finansijskih ušteda Vlada Federacije BiH donijela zaključak kojim se nalaže "Autocestama" da nastave aktivnosti na istraživanju "varijante kroz Prenj" u odnosu na "varijantu dolinom rijeke Idbar".

Početak "varijante kroz Prenj" nalazi se zapadno iznad naselja Ovčari, na sjevernom ulazu u Konjic, iznad magistralne ceste M-17. Trasa, zatim, u obliku tunela, ispod brda Vrtaljica i Zlatar, zaobilazi užu gradsku zonu Konjica i izlazi u dolinu rijeke Bijele, gdje se uz obronke doline penje prema ulazu u tunel "Prenj".

Obronci Podveležja

Izlaz tunela predviđen je u sjevernom dijelu općine Mostar iznad naselja Podgorani. Zatim autoput nastavlja obroncima Podveležja prema jugu, gdje se u naselju Kutilivač nalazi petlja Mostar Sjever.

Deset mostova

Ukupna dužina autoputa od petlje u Ovčarima (Konjic) do petlje u naselju Kutilivač kroz tunel "Prenj" iznosi 35,9 kilometara. Trasa ima deset mostova dužine 2.823,5 metara i pet tunela dužine 15,9 kilometara.  Tunel kroz Prenj, kao najzahtjevniji i najduži objekt na dionici, projektiran je u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije