Javni bicikli u Banjaluci čekaju proljeće

30.10.2017. 08:24 / Izvor: Glas Srpske
Javni bicikli u Banjaluci čekaju proljeće

Riječ je o projektu koji podrazumijeva iznajmljivanje i vožnju bicikla kao alternativnog prevoza, umjesto automobila ili autobusa.

Stanovnici Banjaluke moraće da pričekaju proljeće, da bi postali dio evropske porodice koja promoviše zdrav način života i čuvanje okoline kroz veću upotrebu bicikala, uvođenjem "bajk šering" sistema.

Riječ je o projektu koji podrazumijeva iznajmljivanje i vožnju bicikla kao alternativnog prevoza, umjesto automobila ili autobusa. Gradske vlasti su sredinom ove godine najavile da će stanovnici od septembra moći voziti iznajmljene bicikle, ali je realizacija tog projekta za sada na čekanju, jer je poništen tender za izbor firme koja je trebalo da obezbijedi opremu, bicikle i softver za iznajmljivanje.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da će biti objavljen novi tender da bi iz drugog pokušaja izabrali firmu koja će biti zadužena za taj posao.

"Cilj je da do kraja godine potpišemo ugovor za izvođačem radova da bismo 150.000 KM planiranih za te namjene mogli iskoristiti iduće godine. Ako to ne uradimo, postoji mogućnost da nam projekat propadne, jer u budžetu za 2018. novac za te namjene nije planiran", kazao je Sandić.

Prema njegovim riječima, da ovaj tender nije poništen, "bajk šering" sistem trebalo ja da bude u funkciji u septembru.

"Čak i da uspijemo u novembru ili decembru da izaberemo firmu koja će biti zadužena za taj posao, nećemo ništa raditi na terenu. Nema smisla, jer ide zima i manje je biciklista. Sada je cilj da ponovimo javnu nabavku i zaključimo ugovor da bismo dogodine na proljeće to mogli realizovati", kazao je Sandić i dodao da je predviđeno da 30 bicikala bude postavljeno na četiri lokacije.

U Gradskoj upravi su rekli da izbrani izvođač radova nije dostavio traženu dokumentaciju, zbog čega je ta javna nabavka i poništena. Nisu precizirali o kojoj firmi je riječ, ali su dodali da je na odluku grada da poništi tender uložena žalba Kancelariji za razmatranje žalbi BiH.

Za istinske ljubitelje vožnje na dva točka hladni dani neće predstavljati prepreku da uživaju u krstarenju biciklima. To su prepoznali i članovi Banjalučke kritične mase (BKM), koji su odlučili da se okupljaju svakog posljednjeg petka u mjesecu kako bi uživali u zajedničkoj vožnji.

"Veoma smo zadovoljni odzivom. Putem društvenih mreža svoj dolazak je potvrdilo 150 biciklista", rekla je Marija Račić iz BKM-a.

DUGOROČNI PLAN

Slaviša Sandić kaže da grad želi dugoročno da proširi ovaj projekat, te da na osim četiri lokacije, koje su planirane u prvoj fazi, bicikli budu postaljeni na još šest.

"Za to će biti potrebno dodatnih 250.000 maraka, ali moramo vidjeti iz kojih izvora ćemo obezbijediti taj novac", naveo je Sandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije