Investicije / NEKRETNINE

Javni uvid nacrta urbanističkog projekta "Ulazni kompleks - Gradski park Betanija"

18.01.2008. 14:33 / Izvor: eKapija.ba

Od 14. januara ove godine u prostorijama MZ "Betanija-Šip", Dejzina Bikića 6, zainteresirani građani mogu pogledati Nacrt urbanističkog projekta "Ulazni kompleks – Gradski park Betanija" i Nacrt odluke o njegovom provođenju, koji su izloženi na javni uvid u trajanju od 30 dana, nakon što ih je Općinsko vijeće Centar usvojilo na redovnoj sjednici održanoj 28. decembra 2007. godine.

Izradi ovog UP pristupilo se u cilju stvaranja uvjeta za privođenje zemljišta krajnjoj namjeni, u skladu sa postavkama Regulacionog plana "Gradski park Betanija".

Područje koje razmatra Plan prostire se u južnom dijelu parka, na površini od 4,24 hektara.

Sadržaji ulaznog kompleksa treba da upotpune ponudu parka i predstavljaju fokusnu tačku iz koje se dalje "razlijevaju" ostale zone i sadržaji. Zbog dobre povezanosti sa javnim prijevozom, predstavljat će glavnu ulaznu partiju u prostor parka.

Planirani centralni objekt ulaznog kompleksa Gradskog parka Betanija će biti funkcionalno polivalentan i pod jednim krovom objedinjavat će sadržaje hotelskog, trgovačkog i kulturno-obrazovnog karaktera. Predviđeni su sadržaji: restorani, kafeterije, slastičarnice, sportski hotel (sa namjenskom medicinskom i velnes ponudom), info-punkt, specijalizirane prodavnice ( za sportsku opremu, zdravu hranu, suvenire, opremu za vrt…), cvjetna pijaca, izložbeni saloni, sale za prezentacije i slično.

U centralnom dijelu objekta planirana je pješačka promenada – longitudinalna veza sa ostalim prostorom parka i glavnom alejom na koju se obostrano nižu sadržaji smješteni u dva fizički razdvojena dijela kompleksa koje ona uvezuje u jednu cjelinu.

Usvajanjem ovog urbanističkog projekta bit će stvoren planski osnov za realizaciju planiranih sadržaja. Nosilac pripreme Plana je općinski načelnik, a za izradu ovog urbanističkog projekta zadužen je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije