Investicije / PROJEKTI

Javno-privatnim partnerstvom do aerodroma u Bihaću

11.09.2020. 08:58 / Izvor: Federalna.ba

Predstavnicima lokalne zajednice i privatnog sektora prezentirano je kako i na koji način prepoznati projekat koji se može realizovati kroz javno-privatno partnerstvo.

Nijaz Kadirić, ministar privrede USK kaže da u suštinskom dijelu, svi projekti od javnog interesa građana koji ne mogu možda finansirati lokalne uprave, javna preduzeća i ustanove, mogu biti ponuđeni privatnom sektoru, odnosno da rade zajedno sa privatnim sektorom na takvim projektima.

"Poenta javno-privatnog partnerstva jeste da se omoguće projekti i investicije u onim okolnostima gdje lokalnim vlastima nedostaju sredstva, nadležnost, mogućnosti i vrijeme", rekao je predstavnik UNDP-a Vahidin Ogrešević.

Uz ovakav projekt, izgrađen je zagrebački aerodrom, tako da i Gradska uprava Bihaća planira ga primijeniti u izgradnji aerodroma Bihać.

"Ne može se razvijati i graditi isključivo iz budžeta, oni su nedostatni da bi se radili veći infrastrukturni projekti. Pored koncesija, ovo je jedan od najvažnijih izvora investitranja", rekao je gradonaćelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

U ovakvim projektima, investitor ima pravo da upravlja projektima 30 godina kako bi vratio uložena sredstva, ali i ostvario zaradu, zbog čega je na lokalnim zajednicama da stvore poželjan ambijent.

Ministarstvo privrede USK je za ovu namjenu već osiguralo 50.000 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije