Jedan od najvećih sistema za navodnjavanje gradit će se u Trebinju

24.05.2019. 09:59 / Izvor: RTRS
Jedan od najvećih sistema za navodnjavanje gradit će se u Trebinju

Na širem području Trebinja gradi se jedan od najvećih sistema za navodnjavanje.

Na širem području Trebinja gradi se jedan od najvećih sistema za navodnjavanje u Republici Srpskoj.

Projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz finasijsku podršku Svjetske banke, Grada Trebinja i Hidroelektrana na Trebišnjici. Riječ je o višemilionskom projektu koji će, kada bude završen, obezbijediti navodnjavanje oko 2.000 hektara obradivih površina.

Za prvu fazu gradnje ovog sistema Ministarstvo je posredstvom Svjetske banke investiralo oko šest miliona KM.

"Već smo pripremili infrastrukturu za navodnjavanje 850 hektara zemljišta, a danas smo razgovarali o aneksu postojećeg ugovora vrijednom oko pet miliona KM, čime bismo završili navadnjavanje oko 2.00 hektara", rekao je resorni ministar Boris Pašalić.

Gradnja sistema odvija se u tri faze, a prva je završena. Bez sigurnog vodosnabdijevanja, u eri klimatskih promjena i nepredvidivih vremenskih uslova, nema ni ozbiljnijeg razvoja poljoprivrede. Zato su za nastavak saradnje zainteresovani i u lokalnoj zajednici i u Svjetskoj banci.

Meriam Šerman, direktorka za strateške operacije Svjetske banke, ističe zadovoljstvo partnerstvom i očekuje nastavak saradnje.

Po završetku svih faza ovog kapitalnog projekta, uz sisteme izgrađene prethodnih godina, Trebinje će se svrstati u red lokalnih zajednica sa najvećim procentom obradivih površina sa obezbijeđenim navodnjavanjem.

"Drugu fazu će raditi Hidroeelktrane i Grad Trebinje, a u trećoj fazi planirana je izgradnja sekundarne mreže", kaže Duško Vujović, stručnjak za sisteme navodnjavanja.

Veliki sistemi za navodnjavanje kroz projekte Ministarstva poljoprivrede, izgrađeni su u Bijeljini, Pelagićevu, Bratuncu, a već su projektovani i sistemi za Draksenić, Skelane i Batković. U Trebinju su najavljena i nova ulaganja u šumarsvo i vodoprivredne objekte na ovom području.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije