Jedinstven projekt na Balkanu: Prozor-Rama dobija prvu bioreakcijsku kompostanu

29.09.2021. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Jedinstven projekt na Balkanu: Prozor-Rama dobija prvu bioreakcijsku kompostanu

JKP "Vodograd" d.o.o. Prozor-Rama i TEHNIX d.o.o. Donji Kraljevac su potpisali ugovor o projektiranju, izgradnji, isporuci, ugradnji te puštanju u rad kompostane za obradu otpada.

JKP "Vodograd" d.o.o. Prozor-Rama i TEHNIX d.o.o. Donji Kraljevac su potpisali ugovor o projektiranju, izgradnji, isporuci, ugradnji te puštanju u rad kompostane za obradu otpada. Ugovor je u ime poduzeća "Vodograd" potpisao direktor Branko Burić, a u ime hrvatske tvrtke koja broji oko 600 uposlenih, vlasnik i direktor tvrtke Đuro Horvat. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.966.587,065 KM (bez PDV.), a rok za kompletnu isporuku i puštanje kompostane u pogon je 150 dana od dana potpisivanja ugovora u Prozor-Rami. Projekt je ovo jedinstven za ovo područje Balkana, ali i šire. S obzirom na to da će kompostana postati dijelom jedinstvenog Eko-parka na ovim prostorima.

Cilj da Prozor postane zeleni grad koji će iz reciklaže postići kružnu ekonomiju

"Potpisali smo ugovor za izgradnju bioreakcijske kompostane. U procesu kompostiranja na ovaj način dobiva se kompost prve kategorije u vremenu od 6-8 tjedana. Dakle, umjesto da se stvara trošak i vrijedne sirovine odvoze na deponije na biorazgradnju, mi ćemo ovdje razgrađivati bio otpad novom tehnologijom i kvalitetnom pripremom jedinstvenog tehnološkog procesa kojeg smo patentirali u kompaniji Tehnix, razvijen s ekspertima iz Europske unije i biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Akademije tehničke znanosti. Ovo će biti prvo takvo postrojenje kapaciteta 2 tisuće tona kvalitetno bioreakcijski obrađnog materijala, koji će se pretvoriti u kvalitetan kompost. Može se koristiti za razvoj moderne eko-poljoprivrede, za proizvodnju povrća, voća itd. Tu se može dovoziti sav bio-razgradiv materijal, granje, lišće, zemljani otpad, otpad od šljiva, grožđa itd. Otpad se miješa s otpadnim muljem iz pročišćivača. Praktički Prozor-Rama uskoro neće niti trebati odlagalište. Ovo će biti jedan zeleni grad u ovom dijelu BiH, ali i šire", pojasnio je Đuro Horvat za Ramski Vjesnik.

 

Jedinstven primjer eko-parka u BiH, ali i šire

Cijeli projekt Eko-parka za cilj ima stvoriti moderno postrojenje, koje će imati trajnu funkciju da štiti okoliš i podzemne vode. Također, cilj je da nema deponije, nego da sve ide u reciklažu iz koje se postiže kružna ekonomija, što i jest cilj Europske unije i modernih zemalja u svijetu. U tijeku su i posljednji radovi na sortirnici i njenom puštanju u pogon. Kroz nekoliko dana se očekuje obuka za buduće djelatnike na sortirnici, a tijekom idućeg tjedna i puštanje u rad.

"Kao tvrtka Tehnix smo projektirali i izvodili radove na izgradnji eko-parka ovdje u Rami. Radovi na sortirnici kapaciteta 3,5 do 5 tisuća tona godišnje. To je moderna sortirnica koja ima sve sustave robotike. Moći će se dovoditi miješani komunalni otpad iz kojeg će se dobiti osam vrsta sirovina. Zaposlit ćemo oko 15 djelatnika, ali i stručnjaka koji će rukovoditi eko-parkom i sustavom za reciklažu. Riječ je o modernom postrojenju koje je poluautomatsko, uz automatiku i robotiku koje daju dobru kvalitetu sirovina. Sve što se tu pripremi, moći će se plasirati dalje na globalno svjetsko tržište. Ovo je zaista pozitivan i prvi primjer eko parka u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Naša ekipa će s domaćim stručnjacima već ovaj tjedan pustiti u pogon", kazao je Đuro Horvat za Ramski Vjesnik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije