JP Autoceste FBiH: Odgođeno za danas planirano otvaranje ponuda

16.04.2014. 13:35 / Izvor: eKapija.ba
JP Autoceste FBiH: Odgođeno za danas planirano otvaranje ponuda

Otvaranje ponuda za postupak nabavke radova „Izgradnja dionice sarajevske obilaznice - LOT 3B", koje je bilo planirano za danas, odgođeno je, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Otvaranje ponuda za postupak nabavke radova „Izgradnja dionice sarajevske obilaznice - LOT 3B", koje je bilo planirano za danas, odgođeno je, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Prvobitno predviđeno otvaranje ponuda za 24. mart je, kako se navodi,  pomjereno za 4. april, a zatim iznova za 16. april. Otvaranje ponuda koje je bilo predviđeno za danas je zbog zahtjeva i pitanja za pojašnjenje tenderske dokumentacije pomjereno za 25. april.

U Modelu standardne tenderske dokumentacije ("Službeni glasnik BiH", br. 56/07), kako navode iz JP Autoceste FBiH,  propisano je da: „Zainteresirani dobavljači mogu tražiti pojašnjenje tenderske dokumentacije od ugovornog organa u pisanoj formi, i to blagovremeno, a najkasnije deset dana prije isteka roka za podnošenje ponuda. Ugovorni organ će pripremiti odgovor u pisanoj formi u kojoj će zadržati stvarnu konkurentsku osnovu postupka dodjele ugovora, koji će se dostaviti svim dobavljačima najkasnije pet dana prije isteka roka za dostavljanje ponuda. 

Ukoliko je na temelju sadržaja odgovora potrebno mijenjati tendersku dokumentaciju, ugovorni organ će produžiti rok za dostavljanje ponuda i to najmanje za sedam dana. Ugovorni organ može u svako doba promijeniti tendersku dokumentaciju pod uvjetomm da su sve izmjene dostupne zainteresiranim dobavljačima isti dan, a najkasnije pet dana prije datuma koji je određen kao rok za podnošenje ponuda. Izvršena izmjena će biti sastavni dio tenderske dokumentacije.“, a član 13. Stav 6. Zakona o javnim nabavkama BiH ("Službeni glasnik BiH", br. 49/04, 19/05, 52/05, 94/05, 8/06, 24/06, 70/06, 12/09, 60/10 i 87/13 ) propisuje da: „Ugovorni organ može napraviti izmjene i dopune tenderske dokumentacije pod uslovom da se one učine dostupnim zainteresiranim dobavljačima istog dana, a najkasnije pet dana prije roka utvrđenog za prijem zahtjeva ili ponuda. U slučaju da takve izmjene podrazumijevaju bilo kakvu suštinsku promjenu predmeta ugovora, rok za prijem zahtjeva ili ponuda će se shodno tome produžiti i to najmanje za sedam dana.“ 

U ovom konkretnom postupku nabavke potencijalni ponuđači koji su otkupili tendersku dokumentaciju su postavili veliki broj pitanja i zahtjeva za pojašnjenje, što je uobičajeno u svim postupcima nabavke, ističu iz JP Autoceste FBiH.

Poštujući ove navedene zakonske odredbe, kako se dodaje, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je prilikom svakog dostavljanja pojašnjenja tenderske dokumentacije produžavalo rok za dostavu ponuda za sedam dana i o istom objavljivalo obavještenje u Službenom glasniku BiH i web stranici JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

"Iz navedenih razloga prvobitno predviđeno otvaranje ponuda za 24. mart je pomjereno za 4. april, a zatim iznova za 16. april. Otvaranje ponuda koje je bilo predviđeno za danas, 16. aprila, je zbog zahtjeva i pitanja za pojašnjenje tenderske dokumentacije pomjereno za 25. april. Odmah naglašavamo da su nam stigla još četiri zahtjeva za dodatna pojašnjenja.  S obzirom na to da je naša politika poslovanja što transparentnije poslovanje poslat ćemo poziv svim medijima i informirati  o datumu i vremenu otvaranja dostavljenih ponuda za postupak nabavke radova Izgradnja dionice sarajevske obilaznice - LOT 3B", kaže se u saopćenju JP Autoceste FBIH.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije