Investicije / NEKRETNINE

Jučer svečano probijen i posljednji metar tunela za HE Mostarsko blato - Vrijednost projekta 140 mil KM

07.06.2008. 10:50 / Izvor: Fena

Izgradnjom i puštanjem u rad Hidroelektrane Mostarsko blato povećat će se proizvodnja električne energije u elektroenergetskom sustavu JP Elektroprivreda HZ HB za 10 posto, kazao je na gradilištu spomenute elektrane generalni direktor tog poduzeća Matan Žarić.

Probijanjem čepa tunela na Hidroelektrani Mostarsko blato probijeno je 2,207 metara dovodnog tunela, unutarnjeg promjera 4,10 metara pri čemu je izbetonirano njegovih 600 metara.

Po Žarićevim riječima, projekt za izgradnju hidroelektrane započeo je u jesen 2006. godine, a već u prvoj polovini slijedeće godine bit će pušten u rad prvi agregat. Ukupna vrijednost projekta iznosi 140 miliona maraka sa instaliranom snagom od 2x30 MW.

Projekt nije vrijedan samo s aspekta osiguranja novih 172 GW sati energije, nego je šireg društvenog interesa posebice vodoprivrednog i poljoprivrednog, istaknuo je Žarić.

On je dodao kako je do 2015. godine potrebno izgraditi termoelektranu na ovom području, čime bi se ublažio sadašnji deficit električne energije u sustavu Elektroprivreda HZ HB.

Naša je procjena da to radimo na području Kongore kod Tomislavgrada, gdje još ima određenih problema s lokalnom zajednicom, istaknuo je Žarić, te dodao da se na području Livanjskog polja trenutno rade istraživanja, na lokacijama gdje postoje saznanja o većim nalazištima ugljena.

"Moramo napraviti stabilan energetski izvor na području Hercegovine, koji će biti značajan i za cijelu Dalmaciju, jer na ovim područjima nema stabilnog izvora električne energije", kazao je Žarić.

Govoreći o problemima s mještanima oko cijene zemljišta u Mostarskom blatu, Žarić je kazao kako Elektroprivreda neće ništa u raditi bez njihove suglasnosti.

"Hidroelektrana može raditi i bez izgradnje akumulacije na spornom zemljištu, s tim da u toj varijanti otpada rješavanje potapanja polja", kazao je Žarić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije