Kada i kako dalje: Buroj Ozone zapeo na kamenu temeljcu

27.03.2017. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Kada i kako dalje: Buroj Ozone zapeo na kamenu temeljcu

Još uvijek nije počela izgradnja bombastično najavljivanog projekta Buroj Ozone na području Prečkog Polja u općini Trnovo.

Još uvijek nije počela izgradnja bombastično najavljivanog projekta Buroj Ozone na području Prečkog Polja u općini Trnovo. Kamen temeljac postavljen je u septembru prošle godine i od tada do danas ništa se spektakularno nije desilo.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo na naše pitanje da li je došlo do povlačenja investitora iz projekta dao je negativan odgovor.

Pojašnjava, kako je investitor već ranije registrovao firmu u Sarajevu i počeo procedure vezane za izdavanje dozvola.

"Podnesen je zahtjev za izgradnju 59 objekata", kaže Berilo, pojašnjavajući kako su prema njegovim informacijama prikupljaju saglasnosti od svih javnih preduzeća. Kada se to završi biće izdata dozvola za izgradnju 59 objekata.

Investitor je do sada za zemljište uplatio šest miliona KM, te je pojašnjava Berilo na njih uknjiženo zemljište u vrijednosti od 4,5 miliona KM, a u toku je uknjiženje preostalog zemljišta od 1,5 milion maraka koje su kupili od vlasnika parcela na Prečkom Polju.

Investitor je sve do sada finansirao od izrade idejnih rješenja, izvedbenih projekata, svih infrastrukturalnih projekata. Općina Trnovo u ovu investiciju imala je minimalna ulaganja koja su vezana oko postavljanja kamena temeljca. Također, za kupovinu zemljišta za koje je prethodno objavljivan i javni poziv od strane Općine Trnovo izdvojen je milion maraka.

Za projekt u Trnovu, investitor je angažovao firmu ES Hydrotechnics iz Sarajeva koja radi izvedbene projekte za vodovod, kanalizaciju i saobraćajnice.

Emin Gološ, direktor ove kompanije za Akta.ba kratko je prokomentarisao, kako nije ništa do projektanata i projektne dokumentacije. "Sve je moglo biti davno završeno da nije bilo drugih razloga." Dalje nije želio komentarisati, tako da je očekivati da ćemo pravu informaciju imati ovih dana jer je investitor najavio održavanje press konferencije.

Podsjetimo, prvi Integrisani turistički grad "Buroj Ozone" bit će na površini od oko 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacioni centar Bjelašnica - Donja Grkarica – Prečko polje - Kolijevka.

U okviru kompleksu trebalo bi biti sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji će brojati više od 75 hotela, trgovinski centar na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara najsavremeniji sportski i medicinski centri.

Ukupna vrijednost investicije predviđene urbanističkim planom i izvedbenim projektom procjenjuje se na oko 4,5 milijarde KM, što je dosad najveća pojedinačna strana investicija u jugoistočnoj Evropi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije