Kakanj: Velika ulaganja u zaštitu okoline

12.09.2014. 08:09 / Izvor: eKapija.ba
Kakanj: Velika ulaganja u zaštitu okoline

Ovim projektom je planirano da uspostava procesa integralnog upravljanja otpadom obuhvati novih 11 mjesnih zajednica, uz 19 mjesnih zajednica u kojima već postoji organizirani odvoz smeća.

U skladu sa temeljnim opredjeljenjem da se intenzivno i kontinuirano radi na unapređenju ekološke slike Kaknja, Općina Kakanj realizira brojne ekološke projekte.

U toku su aktivnosti na uspostavi procesa integralnog upravljanja otpadom na području općine Kakanj. Ovim projektom je planirano da uspostava procesa integralnog upravljanja otpadom obuhvati novih 11 mjesnih zajednica, uz 19 mjesnih zajednica u kojima već postoji organizirani odvoz smeća. Tako će se postojeći sistem prikupljanja otpada, koji pokriva 48 % od ukupnog broja stanovnika Kaknja, proširiti, te će pokrivati 85 % od ukupnog broja stanovnika.

Planirano je da se narednih godina još povećava opseg odvoza otpada  i da u konačnici obuhvati svih 37 kakanjskih mjesnih zajednica.

U toku je i realizacija projekta proširenja sistema daljinskog grijanja u MZ Kakanj II.

Podsjetimo, Ugovor o izvođenju radova ukupne vrijednosti od 815.634,50 KM potpisali su općinski načelnik Nermin Mandra u svojstvu naručioca radova, i Mirsad Konkić, u ime firme “VODO-INS” Tuzla koja će na osnovu provedene konkursne procedure izvoditi radove.

Izvođenje radova finansira Općina Kakanj kroz Program utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline

Cilj projekta je smanjiti zagađenje uzrokovano radom mini-kotlovnica.

U realizaciju ovog projekta već je uloženo 1.500.000 KM. Projekat je nekoliko godina čekao na dovršetak da bi aktivnosti bile nastavljene 2013. godine.

Završene su aktivnosti na širenju mreže daljinskog grijanja na području MZ Papratnica, a u toku su aktivnosti na izradi projektno-tehničke dokumentacije za proširenje sistema daljinskog grijanja u nekoliko naselja.

U skladu sa činjenicom da je potpisnica sporazuma “CovenantofMayors” koji znači obavezu ostvarivanja ciljeva energetske politike Evropske unije u smislu redukcije emisije CO2 kroz povećanu energetsku efikasnost, čistiju proizvodnju i korištenje energije, Općina Kakanj je realizirala aktivnosti na izradi Održivog energetskog akcionog plana (Sustainable Energy Action Plan – SEAP). Pomoć pri izradi SEAP-a Općini Kakanj pružila je Njemačka organizacija za razvojnu saradnju “Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit” (GIZ).

U toku je i izrada Lokalnog ekološko-zdravstvenog akcionog plana, te izgradnja biciklističke staze kroz gradsku jezgru dužine 945 m.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije