Kalesija: Milkos i Teloptic grade najmoderniju i najopremljeniju farmu na Balkanu - Investicija vrijedna 22 mil. KM za 70 novih radnih mjesta na farmi "Spreča"

06.08.2009. 09:47 / Izvor: eKapija.ba
Kalesija: Milkos i Teloptic grade najmoderniju i najopremljeniju farmu na Balkanu - Investicija vrijedna 22 mil. KM za 70 novih radnih mjesta na farmi 'Spreča'

U vremenu recesije, kada su brojne kompanije zbog nelikvidnosti osuđene da posluju sa svojim kapitalom (koji u velikom broju slučajeva nemaju), jer banke sve teže odobravaju kredite, svaka investicija, pa i ona najmanja je vrijedna svake pohvale. Međutim, u ovom slučaju se ne radi o maloj investiciji, jer njena vrijednost premašuje 20 miliona maraka. Kompanija Teloptic zajedno sa Milkosom, čiji je i većinski vlasnik, u vremenu globalne krize vidjela je svoju šansu za razvoj poslovanja te odlučila investirati u gradnju farme krava u Kalesiji.

Farma krava "Spreča" ima višegodišnju tradiciju u proizvodnji mlijeka i prije rata je bila među vodećim društevnim farmama krava u BiH. Tada je imala oko 900 grla, proizvodila je oko 4 miliona litara mlijeka godišnje i oslanjala se na društveno poljoprivredno zemljište, koje je na području opština Kalesija i Živinice koristilo PD "Spreča". Tokom i nakon rata farma je djelimično devastirana, ugašena je proizvodnja mlijeka kao i pretežan dio ostale poljoprivredne proizvodnje.

(Poljoprivredno zemljište)

U 2008. godini započeli su građevinski radovi, odnosno rekonstrukcija postojećih, a ove godine počela je i izgradnja novih objekata.

U intervjuu za portal eKapija.ba, direktor kompanije Milkos Adin Fakić je kazao da obnova proizvodnje mlijeka na farmi "Spreča", prvenstveno, zavisi od količine i dinamike obezbjeđenja poljoprivrednog zemljišta koje potrebno za proizvodnju voluminozne stočne hrane.

"Da bi se obnovila farma do predratnog nivoa, kada je na njoj bilo 900 i proširila na 1.250 grla, neophodno je da ima dugoročno na raspolaganju 1.360 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega će se oko 1.000 hektara koristiti za proizvodnju stočne hrane i oko 360 hektara za sjetvu ostalih ratarskih kultura u plodosmjeni", istakao je direktor Fakić.

(Farma `Spreča` prije rekonstrukcije)

Prema njegovim riječima, sa opštinama Kalesija i Živinice je postignut dogovor da se, za potrebe farme, iz Fonda državnog poljoprivrednog zemljišta na dugoročno korištenje od minimalno 20 godina, ustupi 1.360 hektara zemljišta. Dinamika ustupanja zemljišta podrazumijeva 300 hektara u 2008. godini, 700 hektara u 2009. godini i 360 hektara u 2010. godini. U skladu s ovom dinamikom će se obnavljati i povećavati proizvodni kapaciteti i proizvodnja mlijeka na farmi, tako da će se projekt "Obnova proizvodnje mlijeka na farmi Spreča" realizirati u tri faze. U prvoj i drugoj fazi, koje će biti realizirane u 2009. i 2010. godini, na farmu će biti isporučeno 1.000 grla, a 2011. godine još 250, što u konačnici dostiže broj od 1.250 grla.

(Farma `Spreča` nakon rekonstrukcije)

Nakon realizacije ovih faza, farma će ostvarivati proizvodnju od 7.5 miliona litara mlijeka, za tržište će biti spremno između 200 i 250 grla gravidnih junica i oko 500 grla tovnih junadi.

Efekti ove velike investicije na farmi krava "Spreča" će se odraziti na obnovu, modernizaciju i povećanje proizvodnih kapaciteta u odnosu na predratne. Za 39 posto (sa 900 na 1.250 krava) povećat će se broj grla, a proizvodnja mlijeka sa predratnih 4 na 7,5 miliona litara. Također, ovdje će biti zaposleno 70 novih radnika, a u realizaciju cjelokupnog Programa biće investirano 22 miliona maraka.

Kako ističe direktor Milkosa, Adin Fakić, ove godine će na farmu biti uloženo oko 7 miliona KM.

(Mehanizacija)

"Počela je rekonstrukcija starih objekata i izgradnja novih. U završnoj smo fazi pregovora za najmoderniju opremu na farmi koja uključuje štalsku opremu i savremeno automatsko rotaciono izmuzište kapaciteta 50 mjesta koje će po svojim performansama, stepenu automatizacije i efikasnosti biti jedinstveno na Balkanu. U ovoj godini, također, obradili smo oko 350 hektara zemljišta i prinos od ovog usjeva biće dovoljan da na farmi prezimi oko 500 krava", kazao je Fakić te dodao da raspolažu namodernijom poljoprivrednom mehanizacijom.

Prema njegovim riječima, na farmi se već nalazi 69 visokogravidnih junica pasmine Holstein iz Danske, a u zadnjoj trećini augusta 2009. godine biće isporučeno novih 180 visokokvalitetnih junica.

"U završnoj smo fazi pregovora sa proizvođačima opreme. To su dvije najrenomiranije komapnije u ovoj oblasti i očekujemo da ćemo Ugovor potpisati sredinom mjeseca augusta 2009. godine", zaključuje direktor Fakić.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije