Kanton, općine i etažni vlasnici udruženim sredstvima kreću u sanaciju liftova

07.09.2020. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Kanton, općine i etažni vlasnici udruženim sredstvima kreću u sanaciju liftova

U općini Ilidža u okviru ovog projekta biće saniran lift u neboderu u ulici Ejuba Sarajkića 6 u Hrasnici, kao i lift u ulici Trg nezavisnosti 2 u općini Novi Grad.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, pomoćnik načelnika općine Ilidža Jasmin Voloder, direktorica Kantonalnog stambenog fonda Belma Barlov i predstavnik Općine Novi Grad sa predstavnicima stambenih etažnih vlasnika potpisali su danas sporazume o zajedničkom finansiranju sanacije šest liftova na području ovih općina.

Prema riječima ministra Kapidžića, ovo je prvo put da Ministarstvo za ovu namjenu udružuje sredstva sa općinama, a što će ubrzati i riješiti probleme stanara koji na ovu sanaciju čekaju od kraja rata. Takođe, i stanari su se odazvali i uzeli aktivno učešće u ovom projektu, te će oni sa oko 20 posto učestvovati u njihovoj sanaciji.

“Nova praksa zajedničkog finansiranja sigurno će dati bolje rezultate na terenu. Pored neispravnih, imamo mnogo starih, dotrajalih liftova na čemu će se morati više raditi. Ovo ministarstvo i Kantonalni stambeni fond biće na raspolaganju i dalje za ovakve i slične projekte”, poručio je ministar Kapidžić.

U Općini Novo Sarajevo sanirat će se liftovi u velikim zgradama na adresama Aleja Lipa 66, Porodice Ribar 3, Zagrebačka 47 i Trg heroja 16.

Kako je istakao načelnik Koldžo, današnjim sporazumom općine se konačno uključuju u postupak podrške jer je rekonstrukcija liftova u nadležnosti Kantona.

“Kao općina sa mnogo višekatnica i liftova, mi smo zaista imali problema oko stavljanja u funkciju liftova koje su još u ratu u potpunosti devastirani. Posebno pozdravljam prihvatanje inicijative i zajedničkog interesa da udruživanjem sredstava uđemo u brže rješavanje ovih za stanare životnih problema”, poručio je načelnik Koldžo.

Ukupno će za ovu namjenu u ovoj općini biti izdvojeno 126.000 KM, od toga općina izdvaja 40.000 KM, uz udio vlasnika stanova odnosno stanara od 80 KM po stanu. Ostala sredstva obezbjeđuje Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

U općini Ilidža u okviru ovog projekta biće saniran lift u neboderu u ulici Ejuba Sarajkića 6 u Hrasnici, kao i lift u ulici Trg nezavisnosti 2 u općini Novi Grad.

Predstavnici etažnih vlasnika u ovim zgrada nisu krili zadovoljstvo i zahvalnost prema općini i Vladi KS što se konačno krenulo sa ovim sanacijama. U proteklom periodu, u njihovim zgradama bili su u funkciji drugi dotrajali liftovi koji su često bili u kvaru što je otežavalo kretanje i život u ovim objektima kolektivnog stanovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije