Kanton Sarajevo osigurao milionske investicije u energijsku efikasnost

05.07.2019. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo osigurao milionske investicije u energijsku efikasnost

Implementacija projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ planirana je u 2020. godini.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je u sjedištu Evropske banke za obnovu  i razvoj (EBRD) u Londonu potpisao mandatno pismo za implementaciju projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo”.

Potpisivanje je organizovano u okviru događaja "EBRD Zeleni gradovi: Izgradnja za održivu budućnost u gradovima", na kojem je premijer Forto učestvovao kao panelista o temi izazova finansiranja gradskih projekata gradova u vrijeme velikih klimatskih promjena.

Projekt “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” za nas znači dodatne investicije od 20 miliona maraka u 40 javnih objekata u KS od kojih su većinom obrazovne ustanove, odnosno škole, vrtići, zgrade fakulteta i zdravstvene ustanove."

“Korist ulaganja u energijsku efikasnost  nije isključivo mjerljiva u novcu. Ovo je ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost”, kazao je premijer Forto.

Implementacija projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ planirana je u 2020. godini.

Očekivani efekti investicije su poboljšani uslovi rada i opšteg komfora u obnovljenim javnim objektima i smanjenom potrošnjom energije.  Zamjenom energenata postiže se smanjenje emisije CO2, smanjenje potrošnje energije do 50 posto po objektu, što ima direktne uticaje na uštede u kantonalnom budžetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije