Kapitalni projekti u KS stavljeni na čekanje

12.09.2013. 09:15 / Izvor: TVSA
Kapitalni projekti u KS stavljeni na čekanje

Novca za nastavak radova nema. Zastupnici u Skupštini KS nisu podržali prijedlog o zaduženju od 10 miliona maraka. Kulturne i obrazovne institucije dovedene su u tešku poziciju.

Završetak zgrade Akademije scenskih umjetnosti ostat će nedosanjani san za dekana Zijada Mehića i njegove studente. Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS za nastavak radova planiralo je 1.500.000 KM. Zbog odluke zastupnika u Kantonalnoj skupštini, ugrožen je cijeli projekat.

„Znači da smo već uložili 3,5 miliona maraka, taj isti Kanton. Sada zgrada nije zaštićena, a ovim sredstvima planirano je da se uradi hidroizolacija, završe se dijelovi suterena i time će biti nanijeta neprocjenjiva šteta",  kazao je Mehić za TVSA.

Stare i trošne prostorije studentskih domova ni ove godine neće biti obnovljene. Nadležno ministarstvo je za ovu namjenu planiralo milion maraka. Studenti će morati da se strpe i sačekaju naredne izbore.

„Više manje mi smo upoznati s tim problemima, više manje se vrtimo u isti krug, a ništa ne dobijamo. Molimo predstavnike vlasti, ministre i zastupnike, da jedan dan mi sjednemo u njihove fotelje, a oni dođu u naše domove",  predložio je Armin Milak iz Udruženja studenata Studentskog centra.

Za sufinansiranje obnove Doma zdravlja „Kumrovec“, Ministarstvo zdravstva je planiralo 400.000 KM. Na sreću, veći dio novca obezbijeđen je ranije, te rekonstrukcija zgrade sada nije ugrožena.

Dženana Tanović, direktorica JU Dom zdravlja KS kazala je da je odluka neshvatljiva. Tih 400.000 neće sve zaustaviti, ali dobro bi bilo da se zastupnici uozbilje i da ta sredstva obezbjede tamo gdje su neophodna.

Novca nema ni za obnovu Narodnog pozorišta. Ministarstvo kulture i sporta predvidjelo je 40.000 maraka za enterijer zgrade i zamjenu sjedišta. Prvi čovjek ove ustanove, direktor Dario Vučić, nije bio raspoložen za komentare, pravdajući se kako nije dobio nikakvu obavijest Skupštine KS. I dok u Narodnom pozorištu od problema okreću glavu, iz Akademije scenskih umjetnosti pozivaju zastupnike da preispitaju svoju odluku.

Zijad Mehić, dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, potvrdio je da su poslali Skupštini molbu i zahtjev da se to ponovo vrati u proceduru te da zastupnici razmišljaju trezveno.

Tender za nastavak gradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti, Zavod za izgradnju KS raspisao je krajem jula. Mehić ističe kako će morati biti poništen. Ova nedovršena zgrada mogla bi ostati samo podsjetnik na burnu političku godinu u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije