Investicije

/ IMOVINA U STEČAJU

Katarski investitor odustao od kupovine "Nove Romanije"

Katarska grupacija “Hamdo Group” odustala je od kupovine sokolačke drvne industrije "Nova Romanija".

12.06.2017. 08:41 / Izvor: Akta.ba

Katarska grupacija “Hamdo Group” odustala je od kupovine sokolačke drvne industrije "Nova Romanija" jer su im bili nepovoljni uslovi Investiciono-razvojne banke RS, saznaje portal CAPITAL.

Iako je odustala od kupovine, grupacija je juče uputila pismo namjere Ministarstvu industrije, energetike i razvoja RS u kojem na period od deset godina u zakup traži imovinu “Nove Romanije”. Takođe, navedeno je da će odmah izmiriti do dva miliona KM obaveza prema radnicima ovog preduzeća.

“Poznati su mi detalji nove situacije u vezi sa prodajom "Nove Romanije". IRB RS je, u jednoj od tačaka, zahtijevala da, ako se ne ispuni 70 odsto plana, raskida ugovor sa katarskim investitorima. Takođe, tražili su bezuslovnu garanciju na 12 miliona KM, koliko su oni planirali da ulože u naredne tri godine. Uslovi su za njih bili nepodnošljivi”, kazao je za CAPITAL načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

U Investiciono- razvojnoj banci Republike Srpske, koja je dosad tri puta raspisivala tender za prodaju preduzeća, potvrdili su da ih je katarski investitor obavijestio da odustaje od kupovine, ali o razlozima nisu željeli da govore. Tako se “Nova Romanija” našla pred novim stečajem.

“Potencijalni kupac “Nove Romanije”, s kojim se duže pregovaralo, obavijestio je IRB RS da odustaje od kupovine. Za razloge morate da pitate njih”, kazao je za CAPITAL portparol IRB RS Zoran Popović.

Na konstataciju da su iz katarske kompanije i IRB-u morali da obrazlože razloge odustajanja, kratko je rekao da mu nije poznato više detalja. U Ministarstvu industrije, energetike i razvoja RS danas niko nije odgovarao na naše pozive.

Inače, kompanija "Hamdo Group" namjeravala je da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u "Novu Romaniju". Obećavali su i zaposlenje 300 radnika, čime bi ovo “podržavljeno” preduzeće sa milionskim gubicima izbjeglo neminovan stečaj.

Ipak, Vlada RS je naložila da IRB traži bankarske garancije. Kako „Hamdo Group“ nema imovinu u BiH, iako je firma registrovana ovdje, vlasnici su pokušavali da dobiju olakšice za kupovinu i preuzimanje „Nove Romanije“.

Ovo preduzeće je najveći gubitaš među “podržavljenim” preduzećima, koje je Vlada RS kupila u stečaju za 5,6 miliona KM. Firma je, prema podacima iz 2014. godine, posljednje u kojoj je poslovala, ostvarila gubitak od čak 1,5 miliona KM. Pojedini objekti u krugu “Nove Romanije” su pod zakupom, a sokolačkoj drvnoj industriji svi računi su blokirani.

Umjesto "Romanije“ kupili DI "Sanica“

S druge strane, skupština Unsko-sanskog kantona nije olako pustila, kako kažu, ozbiljnog katarskog investitora pa je još u martu dala saglasnost na njegovo pismo namjere o zakupu i kupovini drvne industrije “Sanica” u Ključu.

Skupština je zadužila “Unsko-sanske šume”, koje su kupile “Sanicu” prije dvije godine, da bez odlaganja “Hamdo Groupu” ponude ugovor o zakupu imovine preduzeća i da odmah pokrenu prodaju. Vlada Unsko-sanskog kantona predstavila je “Hamdo Group” kao kredibilnu i uspješnu kompaniju koja će uložiti u “Sanicu” dva miliona KM i zaposliti 250 radnika.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije