Kineski HealthCare otvara fabriku u Derventi 15. septembra, posao za prvih 100 radnika

10.09.2021. 14:21 / Izvor: Glas Srpske
Kineski HealthCare otvara fabriku u Derventi 15. septembra, posao za prvih 100 radnika

Riječ je o tvrtki koja ima devet tvornica u cijelom svijetu.

Kineska kompanija HealthCare, čije tvornice širom svijeta stvaraju madrace i jastuke od memorijske pjene, sljedće sedmice će otvoriti pogon u Derventi zaposliti prvih 100 radnika.

Riječ je o kompanij koja ima devet fabrika u cijelom svijetu. Nakon što su počeli raditi u Kini, otvorili su prvu tvornicu izvan granica zemlje u Srbiji.

U Derventu dolaze zahvaljujući saradnji s Branislavom Novićem iz Dervena, koji za "Glas Srpske" ističe da je sve počelo u razgovoru s direktorom za razvoj iz kineske kompanije HealthCare, koji mu je inače dobar prijatelj.

"Tražili su odgovarajuću dvoranu i uspio sam ih lobirati da odaberu Derventu na ovom području. Osim toga, bio je ključan jer se radi o tvrtki koja se vrlo brzo širi i koja će zasigurno u narednim godinama zaposliti stotine radnika, ne samo iz našeg grada nego i iz okolnih općina, od Srpca, Broda do Prnjavora", rekao je Nović.

O kakvom se ekonomskom gigantu radi dovoljno govori podatak da je samo u Srbiji, nakon nekoliko godina od otvaranja pogona, zaposleno 1.300 radnika.

Osim toga, ova je tvrtka poznata i kao globalni partner slavnog Manchester Uniteda.

"Fabrika će s radom u Derventi početi 15. septembra, a očekujemo da će u mjesec dana raditi u dvije smjene. Natječaj za radnike je u toku i interes je vrlo velik, pristiglo je dvostruko više prijava koliko je potrebno na samom početku, rekao je Nović, naglasivši kako će tvrtka osigurati obuku zaposlenika koji će prenijeti potrebna znanja i vještine iz ove tvrtke iz Kine i Srbije.

Branislav Nović podsjetio je da je njegov prijatelj šejh iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Talib bin Sakr al Kashimi, prije dvije godine bio u Derventi te da su u toku pregovori da proizvodi iz Dervente izađu na to tržište.

"Vjerojatno će se robna marka "Mlilly" kineske tvrtke naći i na tržištu Emirata", rekao je Nović.

Za prvog čovjeka Dervente, Milorada Simića, dolazak kineske kompanije još je jedan dokaz da je ovaj grad idealno poslovno okruženje.

"Drago mi je što su odabrali naš grad. To nam govori i kao domaćinima. Otvaranje novih radnih mjesta veliki je plus za našu lokalnu zajednicu", rekao je Simić i podsjetio da u ovom gradu uspješno posluje nekoliko talijanskih, austrijskih i njemačkih tvrtki.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije