Kinezi dostavili ponudu za HE "Dabar"

31.07.2017. 14:37 / Izvor: RTRS
Kinezi dostavili ponudu za HE 'Dabar'

Predstavnici kineske kompanije upoznali su ministra sa mogućnostima kreditiranja projekta od strane EXIM banke.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjoj Luci sa predstavnicima kineske kompanije "CWE" - China International Water and Electric Corporation sa kojom je potpisan Memorandum o razumijevanju za HE "Dabar" i druge HE na Gornjim Horizontima u Republici Srpskoj, o mogućnostima finansiranja projekta izgradnje hidroelektrane "Dabar".

Đokić je istakao da su predstavnici kineske kompanije "CWE" dostavili konkretnu ponudu za finansiranje 85 % projekta izgradnje HE “Dabar“, te da je veoma značajno da su kineski partneri zainteresovani da učestvuju i u realizaciji drugih energetskih projekata u Republici Srpskoj.

"Vlada Republike Srpske će razmotriti dostavljenu ponudu kineske kompanije i izjasniti se o okvirnim uslovima, nakon što budu obavljeni detaljni razgovori o ovoj ponudi sa predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje je vlasnik koncesije za izgradnju HE Dabar", rekao je Đokić.

On je naglasio da je Republika Srpska već uložila značajna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE “Dabar“, u okviru čega su ugovoreni i započeti radovi na izgradnji tunela i drugih objekata i podsjetio da ovaj projekat predstavlja jedan u nizu velikih energetskih projekata kojim će biti znatno podstaknut razvoj energetskog sektora u Srpskoj.

Predstavnici kineske kompanije upoznali su ministra sa mogućnostima kreditiranja projekta od strane „EXIM“ banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita, ističući da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE “Dabar“ i da očekuju uspješnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji navedenog projekta.

HE “Dabar“ pripada sistemu hidroelektrana Gornji horizonti. Instalisana snaga HE “Dabar“ iznosi 159,15 MW, a vrijednost investicije iznosi 352 miliona KM.

Kineska kompanija jedna je od vodećih u svijetu u oblasti hidroenergije i do sada je investirala značajan dio kapitala u energetska područja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije