Kinezi u maju šalju prijedlog za autoput

12.03.2014. 09:14 / Izvor: Nezavisne novine
Kinezi u maju šalju prijedlog za autoput

JP "Autoputevi RS" od kineske kompanije "Sinohydro" do kraja maja očekuje da dostavi prijedlog i finansijsku konstrukciju projekta izgradnje dionice autoputa od Banjaluke do Mliništa.

JP "Autoputevi RS" od kineske kompanije "Sinohydro" do kraja maja očekuje da dostavi prijedlog i finansijsku konstrukciju projekta izgradnje dionice autoputa od Banjaluke do Mliništa.

"Ideja je da oni ponude kredit kineske banke po veoma povoljnim preferencijalnim uslovima i već su obavljeni razgovori na nivou Ministarstva finansija i ambasada", rekao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS".

On ističe da su Kinezi jako zainteresovani za taj projekat te da je sa predstavnicima te kompanije obavljeno već nekoliko razgovora o temi izgradnje autoputa Banjaluka - Mliništa.

U Vladi RS nam je potvrđeno da je Ministarstvo finansija RS, Ambasadi Kine već poslalo pismo u kojem izražavaju zainteresovanost za povlačenje kredita kineskih banaka po preferencijalnim uslovima za infrastrukturalne projekte u jugoistočnoj Evropi, od dva odsto kamate na rok otplate od 20 godina.

Nezvanično saznajemo da bi projekat autoputa Banjaluka - Mliništa kroz RS trebalo da bude realizovan kroz lotove i to na način da se u narednih najdalje dvije godine uradi prvo obilaznica oko Banjaluke.

Prema planovima, trasa dionice budućeg autoputa trebalo bi da ide od mjesta Glamočani, kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i dalje prema granici sa FBiH. Tako je predviđeno Prostornim planom RS uz varijantu da se dionica autoputa od Baraća, kod Mrkonjić Grada, usmjeri ili prema Glamoču ili prema Kupresu.

Ovaj put bi išao kroz FBiH, koja bi bila nadležna za određivanje trase i izgradnje te dionice, a zatim kroz Hrvatsku do Splita koja će takođe odlučivati o svom dijelu.

Inače, ovaj autoput biće izuzetan građevinski izazov s obzirom na to da se radi o kompleksnom projektu zbog veoma zahtjevnog terena. Sama trasa kroz RS bila bi u dužini od oko 100 kilometara, zatim oko 30 kilometara kroz FBiH, a ostalo kroz Hrvatsku.

Iskustva nekih zemalja EU sa kineskim bankama i kompanijama su da se njihovim kreditnim sredstvima finansira od 30 do 40 odsto, a ostalo bi bile obavezne obezbijediti vlade bilo vlastitim sredstvima ili kreditima kod drugih banaka. Autoput Banjaluka - Mliništa - Split kineska kompanija od početka posmatra kao jedinstven projekat i iz tih razloga FBiH je već počela s izradom projekte dokumentacije zajedno sa Splitom.

Topić je najavio i da će ove sezone početi radovi na dionici autoputa od Banjaluke do Prnjavora te da se samo čeka da Dom naroda parlamenta BiH odradi svoj dio posla i usvoji sporazum sa EBRD-om kako bi ga Predsjedništvo BiH moglo ratifikovati.

Politika izrežirala nezadovoljstvo

Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS", rekao je da protesti mještana oko Doboja zbog navodnog uništavnja lokalnog puta, imaju političku pozadinu, "jer je problem nikakav".

On kaže da se radi o nekoliko stotina metara puta koji je nakon kiše blatnjav i kojim se ne vrši nikakav teški prevoz zbog čega se protestuje. Topić navodi da su mnogo veći problemi mještana Prnjavora, ali da će taj problem biti riješen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije