Kinezi ulažu 30 milijuna eura u Rimac Automobile

Investicije / PROJEKTI

Kinezi ulažu 30 milijuna eura u Rimac Automobile

20.09.2017. 14:23 / Izvor: Dnevnik.hr

Tvrtka Mate Rimca, Rimac Automobili, osigurala je investiciju od 30 milijuna eura od Camel Groupa, najvećeg proizvođača baterija u Aziji.

Investicija Camel Groupa je najveća realizirana izravna investicija strane kompanije u hrvatsku tehnološku kompaniju uopće. Od ukupnih 30 milijuna eura investicije, 3 milijuna bit će alocirano Rimčevoj sestrinskoj tvrtki Greyp Bikes.

Investicija će poslužiti za financiranje razvoja novih proizvoda, širenje proizvodnih kapaciteta te globalno širenje kompanija.

Sljedeće godine najavljen novi superautomobil

Osnivač Rimac automobila i Greypa Mate Rimac osvrnuo se na investiciju, navodeći kako će mu ista pomoći da ubrza rast svojih kompanija.

"Kroz godine smo se dokazali kao netko kome globalni proizvođači automobila vjeruju kada je u pitanju tehnologija. Postali smo oni kojima se ljudi obraćaju kada je su u pitanju električne baterije, inovativan infotainment i telemetrijski sustavi, kao i čitav niz drugih automobilskih sustava. U isto vrijeme, naši superautomobili pomiču granice električnih automobila te pokazuju da će električna budućnost biti uzbudljiva. Imamo poslovni model koji funkcionira - poslujemo uz profit od 2012. godine te svake godine ostvaruje dupli organski rast. Ova investicija će nam pomoći da ubrzamo rast, uvedemo nove proizvode na tržište te proširimo globalnu prisutnost. Dva ključna područja su izgradnja novog, najmodernijeg proizvodnog pogona te lansiranje sljedeće generacije našeg električnog supervozila, koje ćemo svijetu otkriti sljedeće godine", kazao je Rimac.

Liu Changlai, izvršni direktor Camel Groupa, kazao je kako je impresioniran poslovanjem Mate Rimca.

Kinezi impresionirani

"Naša strategija je da agresivno uđemo u biznis električnih vozila, što uključuje ponudu naprednih baterijskih sustava i drugih komponenti vozila velikih komercijalnih i putničkih proizvođača vozila u Kini. Nakon dubinske analize tržišta i potrage za tehnološkim partnerom, uvidjeli smo kako je Rimac idealan partner za nas, kao lider u razvoju tehnologije za električna vozila u više područja. Za vrijeme naših brojnih posjeta Hrvatskoj te nakon obavljene analize financijskog poslovanja, najviše nas je impresionirala duboka vertikalna integracija - to što se razvoj i proizvodnja svih ključnih sustava za vozila radi u samoj firmi.Impresivno je i to da su Rimac automobili, kao mlada kompanija u veoma konzervativnoj industriji, već zadobili povjerenje dijela najvećih i najprestižnijih automoto kompanija. Uzbuđeni smo što ćemo iskoristiti zajedničke sinergije kako bismo isporučili komponente i tehnologije za električna vozila vrhunske kvalitete te na taj način podržati globalnu tranziciju na električna vozila", kazao je šef Camel Groupa.

Podsjetimo, Camel Group Co. je kompanija na šangajskoj burzi koja razvija, istražuje, proizvodi i prodaje baterije u Kini i diljem svijeta. U 2016. godini ukupno su uprihodili 1.1 milijardu dolara od prodaje, a zapošljavaju 6000 ljudi. Najveći su proizvođač baterija u Aziji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije