Kiseljak dobiva obilaznicu s tunelom, moderni DZ te zonu sporta i rekreacije

06.11.2020. 09:31 / Izvor: Večernji List
Kiseljak dobiva obilaznicu s tunelom, moderni DZ te zonu sporta i rekreacije

U idućih nekoliko godina Kiseljak bi trebao dobiti i sadržaj primjeren gradskim urbanim sredinama.

Kiseljak uskoro postaje veliko gradilište. Uz nastavak projekata stanogradnje iza kojih stoji tvrtka Bar-Floor, najave o otvaranju novih gradilišta stižu i iz Općine Kiseljak i JP Ceste FBiH, piše Večernji list BiH. Usporedo sa završetkom projekta izgradnje nove zgrade Doma zdravlja koja će ujedno biti i zdravstveno-edukacijski centar, najavljen je i početak radova na izgradnji zone sporta i rekreacije te gradnja obilaznice prema Sarajevu koja uključuje i gradnju tunela.

Višefunkcionalni objekt

Nakon što je u listopadu lani položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, trenutačno se realizira druga faza izgradnje objekta površine 4700 četvornih metara vrijednog pet milijuna KM. Njime će se osigurati materijalni preduvjeti za primjenu europskih standarda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u općini, a u novom objektu bit će prostora i za nove odjele poput odjela palijativne skrbi. Projekt se realizira uz financijsku potporu Vlade RH.

U idućih nekoliko godina Kiseljak bi trebao dobiti i sadržaj primjeren gradskim urbanim sredinama. Predstavnici općinskih vlasti najavljuju početak izgradnje zone sporta i rekreacije, projekta predviđenog regulacijskim planom Kiseljak III. Bit će smještena u blizini novog kompleksa stambenih zgrada s jedne te novoizgrađenog hotela Bank i tvrtke Sarajevski kiseljak s druge strane.

Zona će obuhvaćati sportski teren s umjetnom travom i pratećim objektom, sportski teren s umjetnom podlogom, pješačke i zelene površine, kao i streetworkout park. Između sportskih terena bit će smješten višefunkcionalni prateći objekt koji obuhvaća klupske i društvene prostore, ugostiteljske sadržaje, sanitarne i pomoćne prostore.

Ciljevi uređenja prostora potrebnog za razvoj sporta, ali i rekreaciju s pratećim sadržajima poboljšanje su standarda življenja u Kiseljaku, uz kvalitetniju iskorištenost gradskog građevinskog zemljišta, poručuju predstavnici lokalnih vlasti. Uz dva navedena, financijski najvrjedniji projekt težak oko 25 milijuna KM bit će izgradnja obilaznice prema Sarajevu koja uključuje i gradnju tunela. Nakon što je idejni projekt predstavljen 2017., a JP Ceste FBiH krajem prošle godine općinskom vodstvu predstavio finalni projekt izgradnje prometnice - obilaznice koja uključuje i tunel i najvećim je skepticima postalo jasno kako će Kiseljak konačno dobiti toliko potrebnu veliku obilaznicu. Nova prometnica, uz postojeće mini obilaznice, u potpunosti će rasteretiti promet središtem Kiseljaka te poboljšati sigurnost u prometu.

Iz Cesta su prigodom razgovora o realiziranju ovog projekta potvrdili kako je gradsko središte Kiseljaka jedno od najprometnijih u cijeloj BiH jer kroz ovu malu općinu godišnje prođe nekoliko milijuna vozila.

Poslovna zona Dugo Polje

Općinsko vijeće Kiseljak pozitivno je odgovorilo na zahtjev Cesta te je utvrđen javni interes za izgradnju obilaznice Kiseljak, faza 1, na temelju kojeg se već počelo s procesom eksproprijacije zemljišta. Dužina nove gradske prometnice bit će oko 2000 metara, od kojih će tunel, čija je gradnja i najskuplja te će stajati oko 20 milijuna KM, biti dug gotovo 600 metara.

O gradnji velike obilaznice u Kiseljaku govori se od 2010. kada je rađen općinski urbanistički plan. No, tek u posljednje tri godine ideja stara cijelo desetljeće postaje realnost, a Kiseljak uz njezino te realiziranje drugih projekata, među kojima su najvažniji oni u poslovnoj zoni Dugo Polje, postaje veliko gradilište. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije