Ko će i kada sanirati klizište na putu Tuzla – Kalesija?

07.05.2014. 08:39 / Izvor: Oslobođenje
Ko će i kada sanirati klizište na putu Tuzla – Kalesija?

Dio magistralnog puta Tuzla - Zvornik u naselju Babajići kod Kalesije, nedaleko od tunela Čaklovići, kojeg je prije nekoliko dana klizište potpuno presjeklo, još nije saniran.

Dio magistralnog puta Tuzla - Zvornik u naselju Babajići kod Kalesije, nedaleko od tunela Čaklovići, kojeg je prije nekoliko dana klizište potpuno presjeklo, još nije saniran.

Jedan od najprometnijih puteva u državi je uništen na lokalitetu u Babajićima, a putnički automobili, kamioni i autobusi koriste zaobilaznicu (15-ak kilometara) preko Dubrava, općina Živinice.

Obilazak terena

Tokom jučerašnje posjete ovom lokalitetu u jutarnjim satima nismo zatekli radnike građevinske firme Jata, koja je zadužena za održavanje ovog puta. Put je potonuo skoro dva metra, a na mjestu klizišta se nalazi posipni materijal, kojim su radnici vjerovatno ranije pokušali osposobiti i sanirati put.

"Taj put je u nadležnosti Cesta Federacije. Bio sam jučer (prekjučer) na tom potezu sa komandantom štaba. Tamo nema nikoga. Prema informacijama koje smo dobili od mještana, oni su bili jučer, neka njihova delegacija, na tom putu. Nemamo informacije da se tamo nešto poduzima. To može dugo potrajati. Postoji vrlo jednostavno rješenje - da se taj put pospe odgovarajućim materijalom i da se koristi za putnička vozila", kazao nam je jučer Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave CZ-a Tuzla, dodajući da je preduzeće Jata sklopilo ugovor sa Cestama Federacije, te da bi ovo preduzeće trebalo da sanira ovaj dio magistralnog puta.

U JP Ceste Federacije nam je rečeno da je izvođač radova, po nalogu nadzora, izvršio dosipanje slegnutog dijela ceste, kako bi se obezbijedila prohodnost ovog puta.

"Klizište je dalje napredovalo, tako da do popodnevnih sati 4. maja slijeganje trupa iznosi oko 2,5 metra po visini i 44 metra po dužini. U dogovoru sa predstavnicima policijskih organa na terenu promet je potpuno obustavljen. Petog maja stručna služba JP Ceste FBiH je izašla na lice mjesta, sa ciljem da se pokuša uspostaviti promet na predmetnoj dionici. Uvidom na terenu je konstatovano da to nije moguće bez radova na sanaciji klizišta", rečeno nam je u JP Ceste Federacije.

Navedeno je i to da su sve radnje za pokretanje postupka hitnih radova i načina sanacije završene juče. 

Nema odgovornosti

"Utvrđivanje o imovinskom stanju zahvaćenog područja je u toku, te po rješavanju ovih pitanja može početi sanacija. Interventnim radovima nije bilo moguće osposobiti put za siguran prolaz vozila. Svako dalje dosipanje i opterećenje tijela klizišta dovelo bi do daljnjih i ubrzanih slijeganja u većem obimu, što za posljedicu može imati i zatvaranje korita vodotoka u nožici i još većih problema", rečeno nam je u JP Ceste Federacije, gdje smatraju da problem klizišta prevazilazi mogućnosti i obim radova redovnog održavanja.

"Obilaskom terena konstatovano je da su svi odvodni objekti čisti i u funkciji, te je odgovornost izvođača na redovnom održavanju isključena kao jedan od faktora za nastanak i razvoj klizišta", rečeno nam je u Cestama Federacije.

Poplave i klizišta

Prema izvještaju Civilne zaštite, u Tuzlanskom kantonu je još poplavljeno poljoprivredno zemljište u Sprečkom polju, Doboj-Istoku i Živinicama.

U Doboj-Istoku se raščišćavaju odroni na potezu puta između Velike i Male Brijesnice, dok su u Gračanici prijavljena dva nova klizišta. U Gradačcu je aktivirano pet klizišta, u Kalesiji dva, u Lukavcu dva, a u Srebreniku tri. Jedno klizište je aktivirano i u Sapni.

FOTO: Oslobođenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije