Ko je kriv što Kumrovec još nije završen

18.07.2018. 09:59 / Izvor: Oslobođenje
Ko je kriv što Kumrovec još nije završen

Zavod za izgradnju KS-a je obezbijedio urbanističku saglasnost za izvođenje radova na vanjskom uređenju DZ-a Novi Grad.

Rekonstrukcija centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad, poznatijeg kao Kumrovec, još nije završena. Osnovni razlog kašnjenja sve tri faze radova je nedostatak sredstava. Po riječima Mirze Hulusića, direktora Zavoda za izgradnju KS-a, dio novca je osiguran, a ostatak se brzo očekuje.

Prenamjena

"Kako bi se omogućio nastavak radova u objektu DZ Kumrovec kao i na vanjskom uređenju, treba još 1.300.770 KM, ali i sklopiti novi ugovor na preostali iznos sredstava do ukupne vrijednosti investicije koja iznosi 2.114.000 KM. Općina Novi Grad obezbijedila je 200.000 KM koje su usmjerene na završetak radova u objektu, a još 350.000 KM će brzo biti operativno i o tome će nas obavijestiti iz Ministarstva zdravstva KS-a koji obezbjeđuje ovaj dio sredstava. Informisani smo da je u Ministarstvu finansija KS-a odobreno preusmjeravanje sredstava na račun JU Dom zdravlja KS-a i izvršena prenamjena ovih sredstava sa ranije planiranih radova na vanjskom uređenju na završetak radova u objektu", navodi Hulusić.

Zavod za izgradnju KS-a iz svog budžeta, u okviru Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija, finansira radove na vanjskom uređenju od 550.850 KM. Ova sredstva Zavod će obezbijediti, pod uslovom da prioritet prilikom izvođenja radova budu izmještanje postojećih instalacija i izgradnja potpornog zida na mjestu parking-prostora i uslovna kanalizaciona mreža. Zavod je obezbijedio urbanističku saglasnost za izvođenje radova na vanjskom uređenju.

Investicija

Datum završetka radova, preciziran u posljednjem aneksu ugovora između Zavoda za izgradnju KS-a i izvođača radova, istekao je zbog nedostatka sredstava da se radovi privedu kraju. Novim ugovorom će biti preciziran i novi rok.

"S obzirom na to da je Dom zdravlja Kumrovec za stanovnike općine Novi Grad i KS-a jedna od najvažnijih investicija, nadam se da će radovi biti privedeni kraju u najkraćem roku. Zavod za izgradnju KS-a kao realizator će učiniti sve da se neophodni sporazumi i ugovori zaključe što prije, te pružiti maksimalnu stručno-tehničku podršku projektu", rekao je Hulusić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije