Investicije / PROJEKTI

Ko treba dati suglasnost za izgradnju aerodroma u Trebinju?

10.10.2021. 10:55 / Izvor: BHRT

Izgradnja zračne luke u Trebinju koju će graditi Republika Srpska i Srbija neće biti moguća bez suglasnosti Vijeća ministara i Predsjedništva BiH na Memorandum o suradnji za realizaciju ovog infrastrukturnog projekata.

Stručnjaci za državnu imovinu smatraju da je memorandum politička zamka, jer je pitanje vlasništva nad državnim zemljištem, na kojem će se graditi zračna luka, u nadležnosti Parlamenta BiH.

Memorandum o saradnji između Srbije i Bosne i Hercegovine je praktično preduslov da bi se izgradilo sve što je kasnije potrebno i trenutno radimo na izmjeni zakonske procedure koja je neophodna da bi se projekat izgradnje aerodroma mogao sprovesti, kaže ministar transporta i komunikacija BiH.

"Memorandum će potpisati Ministarstvo transporta i Ministarstvo za infrastrukturu Srbije. Poslije potpisivanja memorandum dolazi na Savjet ministara koji bi ga trebao usvojiti, a zatim ga treba potvrditi Predsjedništvo BiH tako da je to završena procedura", kazao je Vojin Mitrović ministar prometa i komunikacija BiH.

Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero ukazuje na činjenicu da se aerodrom većim dijelom gradi na državnom šumskom zemljištu i to je sporno pitanje koje se, prije svega, mora riješiti, a u nadležnosti je Parlamenta BiH, kao titulara nad državnim zemljištem. Podsjeća da je državno zemljište pod zabranom raspolaganja, a Memorandum smatra političkom zamkom.

"Nadam se da Savjet ministara neće potpisati ovaj Memorandum, jer njegovim potpisivanjem na indirektan način bi se protumačilo da je BiH dala saglasnost RS i Srbiji da grade aerodromu Trebinju na način da bi vlasništvo nad aerodromom bilo u vlasništvu Srbije, a RS dodijelila svoje,a u suštini tuđe zemljište", naglasio je Muamer Cero stručnjak za državnu imovinu.

U izgradnju aerodroma Trebinje Srbija će da uloži 50 miliona eura, a plan je da u uskoro bude završena eksproprijacija zemljišta, kako bi se počelo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije i početkom građevinskih radova na proljeće. Završetak radova je planiran 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije