Kolač od 10 mlrd. dolara: Kinezi otvaraju tvornice tekstila u FBiH?

27.06.2013. 12:41 / Izvor: eKapija.ba
Kolač od 10 mlrd. dolara: Kinezi otvaraju tvornice tekstila u FBiH?

U Federaciji bi se vršilo pletenje, dorada, bojenje i konfekcioniranje pletenina, a sve u cilju plasmana trikotažnih proizvoda na domaće i treća tržišta, navodi Zekić.

Narodna Republika Kine planira u tekstilnu industriju izvan svojih granica investirati 10 milijardi dolara, a jedan dio tih sredstava mogao bi završiti i u našoj zemlji, saznaje eKapija.ba. Naime, prilikom nedavnog boravka delagacije iz Federacije koji su činili predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Privredne/Gospodarske komore Federacije koji su radili na "Strategiji razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Federaciji BiH za period 2013.-2023. godina", kineski investitori su pokazali interes za otvaranje tvornice tekstila u BiH. 

Konkretno, predstavnici kineske kompanije Liaoning Tengda Group CO. LTD –Yingkou, navodi Senad Zekić, savjetnik za sektor industrije u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, izrazili su zainteresovanost za otvaranje tvornice koja bi se bazirala na proizvodnju pletenih materijala za koje bi se osnovna sirovina (sirovo pamučno predivo) dovozila iz Kine jer izvoz pamučnog vlakna iz ove zemlje nije dozvoljen. "U tu svrhu osiguralo bi se 30 mašina, čiji je kapacitet 300.000 kg/mjesečno, uz zapošljavanje oko 200 radnika. U Federaciji bi se vršilo pletenje, dorada, bojenje i konfekcioniranje pletenina, a sve u cilju plasmana trikotažnih proizvoda na domaće i treća tržišta. U zavisnosti od procjene kineske strane, fabrika bi se izgradila nanovo ili bi se privatizirala neka od raspoloživih proizvodnih cjelina u Federaciji", navodi Zekić.

Kinezi su zainteresirani i za proizvodnju tkanina za izradu zaštitne odjeće (keper). "I u ovom slučaju bi se osnovna sirovina dovozila iz Kine, dok bi se u Federaciji vršilo tkanje, dorada, bojenje i konfekcioniranje tkanina. Na ovaj način kompaniji iz Kine, olakšalo bi se dobijanje certifikata E1 i  omogućio izvoz u zemlje Europske unije'', navodi on.

No, postoje i pitanja koje je postavila kineska strana, a vezani su za zahtjeve za dobijanje okolišnih dozvola u Federaciji s obzirom da planirano proizvodno postrojenje obuhvata i tehnološke procese dorade i bojenje koje prate veće količine otpadnih voda. Tehnologija koju koristi kineska strana zadovoljava uvjete COD 300 (Chemical Oxigen Demand). Također ih je zanimalo, kako saznajemo, postoje li povlastice ili poticaji za strane ulagače prilikom izgradnje proizvodnih objekata, zapošljavanja radnika i slično.

Zekić kaže da će uskoro kineskoj strani biti dostavljeni odgovori na postavljena pitanja. Od kineskih investitora očekuje se uskoro pismo namjere koje bi bilo upućeno nadležnim institucijama.  "Predstavnica Privredne komore tekstilne industrije Kine informirala nas je da tekstilne kompanije iz provincije Shandong, takođe imaju planove za investiranje u Federaciji, o čemu će obavjestiti Gospodarsku komoru Federacije i uputiti posebno pismo namjere", ističe Zekić.

Podsjetimo, polazna osnova za razgovore u NR Kini bio je dokument "Strategija razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Federaciji BiH za period 2013.-2023. godina", koji je usvojila Vlade Federacije i koji se nalazi u fazi usvajanja na Parlamentu Federacije. Zbog toga, Zekihć smatra potrebnim da se nakon ove posjete i razgovora vođenih sa relevantnim sugovornicima u Kini, što hitnije usvojiti Strategiju u Parlamentu kako bi se pristupilo izradi Akcionog plana za njegovu realizaciju. Na taj način bi se, potencijalnim stranim investitorima, jasnije predstavili načini i prikazali putevi za nihova ulaganja u ovu industrijsku granu Federaciji, smatra naš sugovornik. 

Kineskoj strani prezentirane su i mogućnosti koje pružaju naše kompanije iz ove oblasti kao što su: KTK Visoko d.d. Visoko, Konfekcija Borac d.d. Travnik, Vitex d.d Visoko, Uslužnost d.d. Sarajevo.

D.Kozina

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije