Kolski most u Boljakovom potoku čeka rješavanje imovinsko-pravnih odnosa

05.05.2014. 10:47 / Izvor: eKapija.ba
Kolski most u Boljakovom potoku čeka rješavanje imovinsko-pravnih odnosa

Iako je početak radova na izgradnji kolskog mosta u Boljakovom potoku najavljivan za ovo proljeće, to se neće desiti. Ovo je potvrđeno za ekapija.ba iz ureda načelnika Općine Novi Grad.

Iako oko 40 000 stanovnika Boljakovog potoka željno iščekuje početak izgradnje kolskog mosta, ipak radovi neće početi ove godine. Kako nam je potvrđeno iz ureda načelnika Općine Novi Grad, 2014. godina je rezervisana sa rješavanje imovinsko- pravnih odnosa.

"Obzirom na to da imamo još puno posla oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, koji će koštati oko pet miliona maraka, ne očekujemo da bi radovi mogli početi u ovoj godini", kažu iz Općine.

Idejni projekat je završen prošle godine, a na osnovu njega Direkcija cesta Kantona Sarajevo dobila je urbanističku saglasnost. Također urađen je elaborat o eksproprijaciji, međutim, sa Direkcijom je dogovoreno da se u eksproprijaciju krene nakon izgradnje glavnog projekta.

Kako kažu, Direkcija je izabrala projektanta koji radi na izradi glavnog projekta i nakon toga će se ići u postupak eksproprijacije zemljišta. Glavnim projektom će biti tačno definisano koje parcele je potrebno ekspropisati.

"Dinamika obezbjeđenja finansijskih sredstava prilagođena je aktivnostima koje se provode na realizaciji rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za projekat izgradnje IX transferzale. Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, Općina Novi Grad Sarajevo u 2013. godini uplatila je 500.000 KM Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo. U budžetu za 2014. godinu Općina je planirala 1.000.000 KM za nastavak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa“, navode iz Općine Novi Grad.

Ova općina je dobila saglasnost od vlasnika jednog dijela zemljišta u Boljakovom Potoku, kod stambene zgrade, da i prije rješavanja imovinsko-pravnih odnosa može urediti taj prostor, na način na koji ona smatra da je najadekvatniji za naselje. U tom smislu, Općina je izgradila privremeni parking ispred OŠ „Umihana Čuvidina“. No, to je jedna od parcela koja će se, također morati ekspropisati.

Inače, projekat izgradnje kolskog mosta u Boljakovom potoku veoma je značajan kako za stanovnike ovog naselja, koji bi njegovom izgradnjom bili spojeni sa ostatkom općine, tako i za rasterećenje saobraćajnih gužvi u Sarajevu.

Most bi povezivao ulicu Smaje Šikala u Boljakovom Potoku i glavnu saobraćajnicu Džemala Bijedića, a projekat bi se realizirao u sklopu izgradnje IX transverzale.

A.Š.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije