Kompanija 'VE Grebak' gradit će vjetropark na području općine Nevesinje

19.05.2017. 13:52 / Izvor: Fena
Kompanija 'VE Grebak' gradit će vjetropark na području općine Nevesinje

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima kompanije "VE Grebak"

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima kompanije "VE Grebak" Erihom Prajslerom iz Mildšteta kraj Hamburga (SR Njemačka) i Admirom Rahimićem iz Mostara o ulaganju u projekat izgradnje vjetroparka na području općine Nevesinje.

Predstavnici kompanije "VE Grebak" istakli su da u oblasti izgradnje vjetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo, te da su spremni da svoje tehničke i finansijske resurse ulože u ovaj projekat. 

Izvršni direktor firme "VE Grebak" Miralem Čampara je rekao da ima podršku lokalne zajednice, te da bi izgradnja vjetroparka podstakla razvoj privrede u općini Nevesinje.

"Naš plan je da u periodu izgradnje angažujemo domaće kompanije, čime će za lokalno stanovništvo biti obezbijeđena i nova radna mjesta", naveo je Čampara.

Prema projekcijama, vjetropark "Grebak" će biti instalisane snage 49,5 MW i procijenjene godišnje proizvodnje od oko 130 GWh električne energije. Ukupna investiciona vrijednost iznosi oko 65 miliona eura, a očekuje se da projekat bude realiziran u naredne dvije godine.

Ministar Đokić je izrazio spremnost da pruži podršku ovoj inicijativi, ističući da je istočna Hercegovina zbog klimatskih uvjeta veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva. 

"Republika Srpska je otvorena za nove investicije, a izgradnja vjetroparka 'Grebak' predstavlja razvojnu šansu za općinu Nevesinje", rekao je Đokić i dodao da je ta investicija značajna i zbog izgradnje neophodne infrastukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva. 

Istakao je da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a, s ciljem postupka pokretanja dodjele koncesije, dostaviti dokumentaciju drugim ministarstvima i nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije