Investicije / NEKRETNINE

Koncern "Swisslion Takovo ulaže 2,5 mil. EUR za fabriku u Trebinju: Biće zaposleno oko 300 radnika

19.10.2009. 12:21 / Izvor: Glas Srpske

Ako je suditi po velikoj angažovanosti i intenzitetu radova, Trebinje i cijela Republika Srpska uskoro će dobiti savremenu prehrambenu industriju, dio velikog koncerna "Swisslion Takovo" Beograd, u kojoj će biti zaposleno oko 300 radnika.

Na mjestu gdje je donedavno bila Fabrika dva i Fabrika šest Industrije alata Trebinje, objekti se renoviraju i niču novi, u kojima će biti smještena "SL Takovo", prehrambena industrija Trebinje. U ovu industriju Koncern "Swisslion" uložiće više od 2,5 miliona eura, Kompanija "Takovo" iz Gornjeg Milanovca uložiće opremu u vrijednosti većoj od 2,7 miliona eura i obaviti obuku kadrova, a SL IAT u zajedničkom poslu učestvuje sa nekretninama i objektima.

Prema riječima generalnog direktora "SL Takovo", prehrambena industrija Trebinje Rada Marića, izgradnja objekta je znatno odmakla.

- Smještajni objekti za veleprodaju su već završeni i od 1. novembra počeće sa radom. Proizvodni dijelovi hala u najvećem dijelu biće završeni do 1. decembra. Naš cilj je da u decembru počne probna proizvodnja, a već u januaru i proizvodnja u punom obimu - istakao je Marić.

Marić je rekao da će u prvoj godini biti zaposleno 280 radnika, od toga 230 u neposrednoj proizvodnji.

- Prednost pri zapošljavanju imaće radnici SL IAT koji su ostali bez posla u dosadašnjoj djelatnosti, a to je i bio cilj vlasnika koncerna, zapošljavanje upravo tih radnika - kaže Marić.

U Trebinju vlada veliko interesovanje, prvenstveno mladih ljudi koji žele da dobiju posao u prehrambenoj industriji. Kako saznajemo, već je više od 200 molbi za zasnivanje radnog odnosa prispjelo u rukovodstvo "SL Takovo", prehrambena industrija Trebinje, što svakako može da raduje i jasan je pokazatelj da Trebinjci željno očekuju početak rada ovog prehrambenog kombinata.

Prema biznis planu, planirana je proizvodnja od 9.500 tona raznih proizvoda, a u prvoj godini planirana dobit je veća od sedam miliona eura.

- U proizvodnji će biti zastupljeno više programa, a osnovni cilj vlasnika koncerna je bio da pokrene proizvodne linije koje će zapošljavati što više radnika koji su ostali bez posla u osnovnoj djelatnosti SL IAT-a, proizvodnji alata. Osnovni dio proizvodnog programa je proizvodnja eurokrema, koji je i brend koncerna, ali u neku ruku i brend države Srbije. Planirana je i proizvodnja ratluka, flipsa, mješavine keksa, džemova i marmelade... - istakao je Marić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije