Koncertna dvorana će biti simbol grada

11.06.2019. 09:36 / Izvor: Akta.ba
Koncertna dvorana će biti simbol grada

Koncertna dvorana je planirana na parceli od 11.795 kvadratnih metara, kroz tri podzemne etaže, maksimalne tlocrtne površine 6.300 kvadratnih metara.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima održao sastanak sa predstavnicima institucija kulture i Zavoda za planiranje KS-a, a na temu izgradnje koncertne dvorane na Marijin Dvoru.

Naime, koncertna dvorana je ugrađena u važeći planski akt na osnovu provedenog međunarodnog konkursa čije provođenje je finansirano od Grada Rima i u kome su učestvovale 43 države.

Poslovna zona

Koncertna dvorana je planirana na parceli od 11.795 kvadratnih metara, kroz tri podzemne etaže, maksimalne tlocrtne površine 6.300 kvadratnih metara.

"Aspekt građenja i planiranja u užoj gradskoj jezgri kakva je Marijin Dvor zahtijeva uključenje nekoliko instanci izvršne i zakonodavne vlasti. Kvadrant B je za nas visoki prioritet i u izmjene ovog planskog dokumenta moramo ići zajedno sa Gradskom upravom kao jednim od subjekata planiranja. Područje Kvadranta B na Marijin Dvoru će biti isključivo poslovna zona bez stambenih jedinica. Kada je u pitanju koncertna dvorana, želimo da dobijemo sugestije kulturnih djelatnika, jer kroz vaš dugogodišnji rad i iskustvo znate kakvi sadržaji su potrebni za jednu modernu koncertnu dvoranu koja ovom gradu zaista treba. Paralelno sa izmjenama i dopunama planske dokumentacije ćemo voditi dijalog i tražiti najbolje moguće rješenje. Još jednom pozvam sve relevantne ličnosti iz oblasti kulture da se uključe i daju doprinos u traženju najboljeg rješenja", istakao je Ajnadžić.

Iz Zavoda za planiranje KS-a naveli su da je u važećem regulacionom planu ucrtana građevinska linija planirane koncertne dvorane.

Svjetski standardi

"Pitanja koja nam se nameću su kapacitet dvorane, dodatni sadržaji..., jer od samog broja posjetilaca, sadržaja dvorane, projektnog zadatka, doživljaja prostora, zavisit će izrada najboljeg rješenja. Mi smo tu da ponudimo gabarite, površinu, poziciju objekta koji ovom gradu treba, a kulturni djelatnici su tu da nam kažu šta koncertna dvorana treba da sadrži", istakli su iz Zavoda.

Aleš Kurt, direktor Sarajevskog ratnog teatra SARTR naglasio je potrebu da grad Sarajevo dobije modernu koncertnu dvoranu sa arhitektonskim rješenjem koje će je činiti simbolom grada, te tehničkim rješenjima koja će pratiti zahtjevne profesionalne i svjetske standarde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije