Koncesija za korištenje zemljišta na planini Klekovači

25.01.2013. 10:28 / Izvor: Fena
Koncesija za korištenje zemljišta na planini Klekovači

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je Rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korištenje zemljišta na području planine Klekovača radi izgradnje, kako se navodi, Turističkog centa "Klekovača".

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je Rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korištenje zemljišta na području planine Klekovača radi izgradnje, kako se navodi, Turističkog centa "Klekovača". 

Rješenje je usvojeno na jučerašnjoj sjednici entitetske vlade. 

Po tvrdnjama predstavnika aktuelne vlasti u RS-u, taj turistički centar "Klekovača" kod Drinića, trebao bi da bude izgrađen za 12 godina.

Još prije dvije godine entitetska vlada dala je saglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma, između Vlade RS-a i međunarodne poslovne grupacije "Alpin alianz projektent vinklungs GmbH", banjalučkog preduzeća "GB invest" i firme "Loma" iz Petrovca. 

Naredni korak trebalo bi da bude potpisivanje koncesionog ugovora, najavio je ranije ministar trgovine i turizma RS-a Bakir Ajanović.

On je ranije izjavio da su investitori, realizirajući obaveze iz okvirnog sporazuma, dosad uložili 2,5 miliona KM u pripremu geodetske podloge, aviosnimanja, izradu idejnih rješenja, studije ekonomske opravdanosti i studije utjecaja na okolinu.

Najveći dio sredstava utrošen je, kako tvrdi, za otkup 160 hektara zemljišta za izgradnju smještajnih kapaciteta te iznalaženje pitke vode. 

Osim "Klekovače", Vlada RS-a jučer je donijela i Rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju kvarcita na ležištu "Zelinje", u općini Zvornik.

Izvršna entitetska vlast tvrdi da se, u ekonomskom smislu postojanje javnog interesa ogleda u činjenici da će se po ovom projektu investirati oko 370.000 KM. Geološkim istraživanjem, koja će se provesti na ovom lokalitetu i izradom elaborata o rezervama, doći će se do saznanja o rezervama i kvalitetu kvarcita, čime će se stvoriti uvjeti za eksploataciju ove mineralne sirovine.

Također, javni interes ispoljava se u činjenici da će obavljanjem koncesione djelatnosti biti zaposlen određeni broj radnika, a osigurat će se dodatna sredstva u budžet RS-, tvrdi entitetska vlada.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je donijela i Rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za eksploataciju izvorske vode s izvora Pribituv, u općini Berkovići.

U ekonomskom smislu postojanje javnog interesa ogleda se i investicionim ulaganjem od oko 6.208.151 KM (zemljište, objekti, tehnološka oprema, laboratorija, ostala ulaganja ).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije