Investicije / NEKRETNINE

Konjic:Potpisan ugovor o gradnji mosta Čelebići – Lisičići u vrijednosti od oko 17,5 mil KM

25.12.2007. 09:06 / Izvor: Fena

U Općini Konjic je jučer (24.12.2007.) potpisan ugovor o gradnji mosta Čelebići – Lisičići, čija vrijednost iznosi 17,5 miliona KM.

Ugovor su potpisali predstavnik investitora, tj. Elektroprivrede BiH Muhamed Žilić, direktor ŽGP Sarajevo Šahzudin Jajhaefendić, kao izvođač radova, te načelnik Općine Konjic Emir Bubalo.

"Ovo je najveća poslijeratna investicija u našoj općini. Sa ovim mostom, koji će se završiti za tri i pol godine, uz novi vodovod i asfaltnu cestu, desna obala Jablaničkog jezera postat će najljepši dio općine Konjic. Stanovnici Lisičića i okolnih mjesta, ovaj most čekaju od 1954. godine i konačno će biti povezani sa magistralnim putem M 17, rekao je načelnik Bubalo.

Prema potpisanom ugovoru, gradnja mosta treba početi 7. januara 2008. godine, a radovi na izgradnji pristupnih puteva iz Čelebića (sa magistralnog puta M 17 i iz Kralupa sa regionalnog put R – 418 B) su u završnoj fazi. Most, koji će se graditi kao spregnuta konstrukcija (čelični nosači sa armirano – betonskom pločom), bit će dug 528 i širok 9,7 metara, konstrukcija mosta imat će 11 uravnoteženih simetričnih raspona, a najveći raspon između oslonaca bit će 55 m.

Ovaj most povezat će stanovnike sa desne strane Jablaničkog jezera, gdje je na oko 500 km 2 živjelo preko 12.000 Konjičana tj. trećina stanovnika općine Konjic.

Jezero je 1954. godine potopilo jedan broj naselja i velike površine plodnog zemljišta, te komunikacijski izolovalo ovaj voćarski kraj općine, što je uzrokovalo značajno iseljavanje, a most, koji ima historijski značaj, konačno bi trebao zaustaviti siromašenje ovoga kraja, kao i odlazak stanovnika doline Neretvice, doline Kraljuštice i drugih mjesta sa desne obale Jablaničkog jezera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije